Nyitókép: chorvatsky.guru

 

Minden Földközi-tenger közeli ország tudatában van annak, hogy ilyen gyenge kereslet mellett a 2019-es árak mellett esélyük sem lesz a sikerre – írta a horvát Večernji list napilap.

 

Az árcsökkentés áldozat a helyeik számára

 

 hirdetes_810x300  

Azt, hogy ilyen atipikus évben a kedvezmények segítenek-e, senki sem tudja megmondani. Az árcsökkentés ellen mindenki foggal-körömmel harcol, mert tudják, hogy a valódi árháború hatalmas áldozatokat fog követelni. Így minden ország a saját módján próbálja meg kezelni a helyzetet.

 

Szicília a napokban azzal próbálta felhívni a turisták figyelmét, hogy az országban eltöltött minden harmadik éjszakát megfizeti a turistáknak. Spanyolországban néhány hoteltulajdonos „kettő egy áráért“ akciót hirdetett.

 

Törökország még nem húzte elő az aduászt

 

Fontos lesz, hogy miként viszonyul majd a fennálló helyzethez Törökország, ami egyébként is az olcsó árairól híres, most pedig félmillió üres hotelszobával találta magát szembe.

 

Törökország 2020-ban 58 millió turistával számolt, de egyelőre még nem húzta elő az idei évre vonatkozó kártyáját. Valószínű, hogy az árengedményeket későbbre hagyja, de addig sem ül ölbe tett kézzel.

 

A törökök 70 országban már májusban megkezdték az ún. telefonos diplomáciát, melynek során releváns információkat közölnek a törökországi kirándulásról. Ide tartozik például az is, hogy a hotelek kapacitása maximum 60%-ra csökkentették. Ezzel a módszerrel szeretnék felhívni a turisták figyelmét arra, hogy figyelnek az egészségükre.

 

Egyelőre kérdéses a légzi közlekedés

 

Törökország a szomszédos Görögországgal együtt a légi összeköttetésektől függ. Az, hogy milyen mértékben tér vissza a légi közlekedés a normális keretek közé, egyelőre kérdéses.

 

Végső soron úgyis minden a turisták létszámától fog függeni, hiszen alacsony létszám mellett a légitársaságoknak nem éri meg repülni. Gazdaságilag a légitársaságoknak az sem kifizetődő, ha a helyek 80%-át eladják a gépen.

 

Ivan Puškar idegenforgalmi tanácsadó szerint nyáron a Földközi-tenger körüli országok szálláshelyeinek fele biztosan üres marad. A spanyol és az olasz partokon – a Kanári-szigeteket és Szicíliát leszámítva, ahol jobb a helyzet – a külföldi turista inkább óhaj, mintsem teljesíthető cél.

 

Szlovéniában például azzal próbálják kirándulásra csábítani a polgárokat, hogy 200 eurós utalványokat adnak nekik. Ez rossz hír a szomszédos Horvátország számára, ami évente 1,5 szlovén turistát szállásol el.

 

Horvátország a favorit

 

Hogy júliusban mennyire kap szárnyra a turizmus, elsősorban a koronavírustól fog függeni, másrészt Németországtól, aki most buzgón tekinget a Földközi-tenger felé. Egy közvélemény-kutatás szerint a németek 80%-a szeretne külföldön nyaralni.

 

Ebben a tekintetben Horvátország megfelelő úti célnak számít. Sok európai ország számára ez a legközelebbi tengerparti ország és nincs repülőjárathoz kötve. Emellett nagy előnye, hogy járványügyileg jó helyzetben van.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!