Nyitókép: ubytovanienaslovensku.eu

 

A 30 megvizsgált európai ország közül Szlovákia a harmadik legrosszabb helyezést érte el a fürdésre szánt tavak vízminőségének ellenőrzése során. Ezenkívül az is kiderült, hogy a szenci Napfényes-tavak egyáltalán nem alkalmasak a fürdésre.

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség ezen a héten tette közzé azt az eredményt, amelyben Szlovákia 32 természetes fürdőhelyét értékelték ki. Az értékelt tavaknak a 87,5%-a ért el minimális, fürdésre alkalmas minősítést.

 

 hirdetes_810x300  

Remek vízminőséggel 20 térség rendelkezik (62,5%). A legmagasabb kritériumokat a pozsonyi Aranyhomok, a Szentmária-víztározó (Liptovská Mara), a Kassa melletti Isabukóc (Bukovec), a vágújhelyi Zöld víz, valamint a Selmecbánya melletti Tópatak (Banský Studenec) teljesítette.

 

Hét térség jó minősítést szerzett, köztük a pozsonyivánka melletti Pozsonyszőlősi-tó. A fürdéshez éppenhogy elégséges minősítést kapott a Selmecbánya melletti Vindšachta-tó. Egyedül a szenci tavakat minősítették fürdésre alkalmatlannak.

 

Szlovákiától már csak Albánia és Lengyelország ért el rosszabb eredményt.

 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 28 EU-s tagországban, valamint Albániában és Svájcban 22 295 fürdésre alkalmas térséget ellenőrzött le. Ezek közül a térségek 85%-a „kiváló” minősítést kapott, míg az 1,3%-uk „nem megfelelőt”, köztük a szenci tavak is.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!