Nyitókép forrása: rte.ie

 

A maszkok negyven százalékkal csökkenthetik a koronavírus terjedését  – állítják német kutatók Németország tapasztalataiból kiindulva.

 

Jéna városában április 6-án vezették be a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a maszkok kötelező viselését, jóval korábban, mint a környező német tartományok városai tették, amelyek csak hetekkel később lépték meg ugyanezt. A 108 ezer fős Jénában valószínűleg ennek köszönhetően nem volt képes olyan mértékben szétterjedni, mint Németország többi részében.

 

A bonni egyetem kutatói összehasonlították Jéna városának járványgörbéjét más városokéval, figyelembe véve a demográfiai és népsűrűségi adatokat és az egészségügyi ellátórendszer minőségét. Az adatok szerint a kötelező maszkviselés korai bevezetése 25 százalékkal csökkentette a megerősített koronavírusos esetek számát. Jellemző, hogy minél nagyobb városról van szó, ez a százalékarány annál nagyobb.

 hirdetes_300x300  

 

A tanulmány szerint a maszkok nagyon hatékony és költséghatékony eszköznek minősülnek a járvány elleni harcban.

 

A tanulmány szerzői azonban felhívták a figyelmet, hogy további elemzésekre van szükség, ugyanis a német tartományok nem egyforma vagy nem egy helyen gyártott maszkokat használtak.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!