A hátrányos helyzetű fiatalok előtt álló akadályokról tárgyalt az érintettekkel Filip Mónika oktatásügyi államtitkár - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

A hátrányos helyzetű fiatalok előtt álló akadályokról tárgyalt az érintettekkel Filip Mónika oktatásügyi államtitkár

A találkozót megelőző felmérés azt vizsgálta, hogy mit jelent a fiatalok számára a „minimális életminőség.“

Nyitókép: minedu.sk

 

Forráshiányos oktatás, a távoli falvakból nehezen elérhető iskola, a szegénységből adódó zaklatás, hiányzó karriertanácsadás. Ezekről a témákról beszéltek a fiatalok Filip Mónika (SaS jelöltje) oktatásügyi államtitkárral.

 

A találkozón részt vevő fiatalok azok hangját képviselik, akik szegénységben nőnek fel, gyakran a biológiai családjukon kívül, nehezen megközelíthető falvakban élnek, nem fejezték be az iskolát vagy etnikai származásuk, szexuális érdeklődésük miatt előítéletekkel küzdenek.

 

Az oktatásügyi államtitkárral való találkozót az Emócióktól a megismerésig (EDUMA) nevű civil szervezet felmérése előzte meg, mely azt vizsgálta, hogy mit jelent a fiatalok számára a „minimális életminőség.“ A felmérést a Szlovák Tudományos Akadémia támogatta.

SJE Nyílt nap

 

A kiszolgáltatott csoportokból érkező fiatalok szerint a minőségi élethez nemcsak az alapvető szükségletek biztosítására van szükség, hanem a magasabb pszichológiai vagy szociális igények kielégítésére is. Az életminőség legfontosabb feltételei közé tartoznak ebben a sorrendben az orvosi és egészségügyi ellátás, az élethez szükséges energia, a megfelelő alvás, az életöröm, munkaképesség, az értelmes élet, a biztonságérzet, a jó otthon, a megfelelő személyi viszony vagy a létszükségletet biztosító pénz.

 

A kutatás szerint minél inkább sújtja a fiatalokat a szegénység, annál elégedetlenebbek az életminőségükkel. A kutatás során mélyinterjúk is készültek az érintett fiatalokkal.

 

rkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket