Nyitókép: TASR/AP

 

Az országok fokozatosan megnyitják határaikat, a déli államok pedig megkezdték a felkészülést az üdülési szezonra. De hova lehet nyáron elutazni és milyen feltételek mellett lehet visszatérni Szlovákiába?

 

Június 10-től a szlovákiai polgárok 19 országba utazhatnak szabadon és korlátlanul. Ide tartozik Csehország, Magyarország, Ausztria, Horvátország, Bulgária, Görögország, Szlovénia, Ciprus, Málta, Németország, Svájc, Lichtenstein, Izland, Norvégia és a balti államok.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt hetekben a kormány képviselői felszólították az embereket arra, hogy idén elsősorban otthon kiránduljanak. Ha viszont egyesek külföldre szeretnének utazni, akkor ajánlatos olyan országot választani, amit nem sújtott keményen a koronavírus.

 

Hol biztonságos?

 

Vladimír Krčméry epidemiológus azt ajánlotta, hogy Európán belül olyan országokba utazzanak a hazai polgárok, ahol a koronavírus-járvánnyal nem volt probléma. Ilyen például Montenegró, ahol már május végén egyetlen fertőzött sem volt. Montenegró június 1-jétől meg is nyitotta határait a jó járványügyi helyzettel rendelkező országok előtt, így Szlovákia előtt is.

 

Az epidemiológus szerint hasonlóan jó a helyzet Bulgáriában, Horvátországban, Görögországban, Máltán és Cipruson is.

 

„A mi szemszögünkből elsősorban a görög szigetek bizonyulnak biztonságosnak, de ide tartozik Ciprus, Bulgária és Jordánia is, emellett a törökországi Antalyában is pozitív a helyzet“

 

– mondta Tomáš Lazarov, a Hydrotour utazási iroda kereskedelmi igazgatója.

 

29 ország polgárai látogathatnak június közepétől Athénba és Thesszalonikibe

 

Sok helyen június 15-től oldják fel a korlátozásokat

 

Az eddigi szigorú szabályok feloldására – negatív koronavírusteszt, karantén, idegenek belépésének korlátozása – több országban is június 15-től, tehát a nyári szezon kezdetétől lehet számítani.

 

Június közepétől karantén abszolválása és a koronavírusteszt felmutatása nélkül utazhatunk Görögországba is, de egyelőre egyenes járattal még sem Athénba, sem Szalonikibe nem tudunk eljutni.

 

Izland és Ciprus a maga módján várja a turistákat

 

Az, aki idén a nyári szabadsága keretén belül Izlandra szeretne utazni, szintén június közepétől számíthat a határnyitásra.

 

A szigetre érkező turisták választhatnak, hogy saját negatív koronavírus-teszttel érkeznek, vagy ingyenesen leteszteltetik magukat a szigeten, esetleg kéthetes karanténban vonulnak a szigeten.

 

Ciprus azt ígérte, hogy azoknak a turistáknak és családjuknak, akik a kirándulás alatt fertőződnek meg koronavírussal, kifizetik a szállást, az étkeztetést és a gyógyszereket. A pácienseknek csupán a taxit és a hazafelé szóló repülőjegyet kell megfizetniük.

 

Ciprus kifizeti a szállás és a gyógyszer árát azoknak a turistáknak, akik az országban fertőződnek meg

 

Olaszország és Spanyolország is várja a turistákat

 

A nyári szezonra készül Olaszország és Spanyolország is, vagyis az a két ország, amelyeket az európai kontinensen leginkább sújtott a koronavírus. A turistákat azonban a járvány előtti időszakhoz képest más szabályokkal várják.

 

Spanyolországban a tengerpartokon ellenőrizni fogják az emberek számát, hogy a kétméteres távolságtartás betartásra kerüljön. Mindemellett minden személyre négy négyzetméter juthat majd, a parkolókban és a tengerparton pedig időkorlátot fognak bevezetni.

 

Az országban egyelőre még érvényben van a rendkívüli állapot és a 14 napos karantén. A spanyolok azonban arra számítanak, hogy június 21-től nem fogják meghosszabbítani a rendkívüli állapotot. A turisták július elejétől foglalhatnak szállást Spanyolországban.

 

Az USA és Nagy-Britannia ellentétes irányba halad

 

Amíg az országok nagy része a korlátozások feloldásával foglalkozik, addig Nagy-Britannia és az USA éppen az ellenkező irányba halad. A Nagy-Britanniába utazó turistáknak június 8-tól kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk.

 

Nagy-Britannia 14 napos karantént vezet be a külföldről érkezők számára

 

Az USA továbbra sem engedi azoknak a személyeknek a belépését az országba, akik az amerikai útjuk előtt 14 nappal a schengeni térségben tartózkodtak (beleértve Írországot, Nagy-Britanniát, Brazíliát, Kínát és Iránt is).

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!