Nyitókép: szeretlekmagyarország.hu/illusztráció

 

Politikai nyilatkozatot fogadott el a magyar Országgyűlés a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának kezdeményezésére a nemzeti önazonosság védelméről, az első világháborút lezáró békekötések századik, valamint a kelet-közép-európai demokratikus rendszerváltoztatások harmincadik évfordulója alkalmából.

 

A kormánypárti képviselők [Kövér László (Fidesz), Dr. Semjén Zsolt (KDNP), Potápi Árpád János (Fidesz), Pánczél Károly (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Kocsis Máté (Fidesz), Dr. Zsigmond Barna Pál (Fidesz), Németh Zsolt (Fidesz) képviselők)] által jegyzett előterjesztést 183 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

 

A tizenkét pontos nyilatkozat többek között kimondja, hogy a trianoni békekötés keretében a magyarságot megfosztották nemzeti önrendelkezési jogának gyakorlásától, amelynek következtében minden tíz magyar ajkú emberből három más államok fennhatósága alá került.

 hirdetes_300x300  

 

„A Kárpát-medencében egy évszázada a Magyarországgal szomszédos államok fennhatósága alatt élő magyarok úgy maradtak hűségesek szülőföldjükhöz és a magyar nemzethez, hogy mindeközben lojális és értékteremtő polgáraivá és közösségeivé váltak azon országoknak, amelyekben élnek”

 

írják a nyilatkozatban. Kiemelik, hogy

 

„Három évtizede a Kárpát-medencében élő külhoni magyarság – olyan időszakban, amelyben Európa nem volt mentes az erőszakos etnikai érdekérvényesítésektől sem – mindvégig alkotmányos eszközökkel, békés módon küzdött a jogaiért. (…) Mindezek ellenére a Magyarországgal szomszédos egyes országokban élő magyar közösségek az elmúlt három évtized során folyamatosan a diszkrimináció számos formájával szembesülnek.”

 

A nyilatkozatban felhívják a kelet-közép-európai – és benne a Kárpát-medencei – államalkotó nemzetek parlamentjeit, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezeténél és az európai nemzetközi szervezeteknél közösen kezdeményezzék a nemzeti önazonossághoz való jognak, mint alapvető emberi jognak az elismertetését és ezt maguk is emeljék alkotmányos joggá. Emellett az uniót is jogalkotásra kérik a kérdésben.

 

A nyilatkozat teljes szövege itt érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.