Nyitókép forrása: origo.hu

 

Eddig összesen tizenöt súlyos koronavírusos beteget kezeltek vérplazma-terápiával Magyarországon, és az eredmények nagyon biztatóak: 13-an meggyógyultak a kezelés hatására. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója az M1 aktuális magyar csatornának hétfőn arról is beszélt, hogy ennek a kezelésnek fontos szerepe lesz a járvány második hullámának kezelésében.

 

A 15 súlyos koronavírus beteg már a vérében is hordozta a SARS-CoV-2 vírust, úgynevezett keringő vírusfertőzésük volt. A 13 felépült személyt már ki is engedték a kórházból.

 

Vályi-Nagy hangsúlyozta, hogy a kezelés kísérleti fázisban van, ezért Magyarországon csak súlyos betegeknél alkalmazzák a módszert. A kezelés ugyanis nem veszélytelen, kifejezetten kockázatos a véralvadási zavarokban szenvedőknek. Ráadásul a COVID-19 szintén okoz véralvadási rendellenességet, amit nagyon nehéz észrevenni.

 hirdetes_810x300  

 

Azt is elmondta, hogy egy sikeresen kezelt, nagyon idős személyt szintén haza engedhettek, de ő más, meglévő krónikus betegségei következtében nem sokkal később elhunyt, rajta kívül pedig még egy beteg szervezete adta fel a harcot.

 

Vályi-Nagy más terápiákról is beszámolt, mint mondta, ha a vírus már a véráramban van, akkor a szteroidos kezelés is hatásosnak bizonyul, illetve Magyarországon 25 betegen alkalmazták már az interleukin-6 ellenes terápiát is – szintén sikeresen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!