Nyitókép: Nagymadi Magyar Tannyelvű Óvoda FB-oldala

 

Frissítve: 06.26: 12.26 Június 24-i testületi ülésén egy ellenszavazat mellett a nagymadi önkormányzat elfogadta a helyi magyar óvoda és alapiskola megszüntetését.

 

László Gábor polgármester a Körképnek elmondta, a döntésnek anyagi okai vannak, a falu ugyanis már nem tudja finanszírozni tovább az intézmény fenntartását.

 

„Mi egy nagyobb kisközség vagyunk, 560 lakossal. Nincs más bevételi forrásunk, mint az osztalékadóból származó állami juttatás”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta megkeresésünkre a falu első embere.

 

László Gábor, Nagymad polgármestere. Kép: Facebook

 

A nemrég felújított épület a magyar óvodának és iskolának is otthont ad. Júniusban 10 gyereket írattak be szüleik az óvodába, további egyre pedig ígéret volt. Az óvodások szülei közt van dunaszerdahelyi szülő is.

 

A két intézmény összesen 80 ezer eurójába kerül évente a községnek, mely évi 174 ezer euró osztalékadóval számol az államtól. Ez azonban idén a koronavírus-járvány miatt kevesebb lesz.

 

A pénzügyminisztérium ugyanakkor állami hitel formájában, a kommersz piacon elérhető feltételektől kedvezőbb megoldást javasol ilyen esetekben átmenetileg, a Covid-19 utáni időszakra.

 

A pénzügyminisztérium kedvező állami kölcsönnel pótolná az önkormányzatoknál az osztalékadó kiesést

 

Nagymadban azonban mégis inkább a bezárás mellett döntöttek. Szeptembertől így a polgármester elmondása alapján 14 év után bezár a magyar óvoda és iskola, mely az elmúlt években volt, hogy három óvodás mellett is működött.

 

A Körképet több érintett szülő is megkereste, akik tekintve, hogy a beiratkozások után vannak, jelenleg nem tudják, szeptembertől hová vigyék csemetéiket.

 

Az elmúlt időszakban további, szinte színmagyar területeken, Szapon, Nyáradon is hasonló döntés született. (szerk. megj. az óvodák e két településen viszont továbbra is működnek). Miközben tehát az MKP és a Most-Híd a központi kormányzat részéről a kisiskolák racionalizációja kapcsán a magyar kisiskolák bezárását emlegeti, sok esetben épp polgármestereiken keresztül ők maguk záratják be a magyar óvodákat, kisiskolákat.

 

A téma rendkívül szerteágazó és összetett, melyet minden szereplő (polgármesterek, érintett intézményekben dolgozó pedagógusok, személyzet, politikai vezetés) igyekszik a maga hasznára felhasználni.

 

A nagymadi iskolabezárás témájával így, – mely korképe az egész kérdéskörnek, – mi is foglalkozni fogunk még a Körképen.

 

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.