Mária
  • HUF: 346.53
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Mindennapjaink

Ötezer éves romváros helyreállítási munkálatai kezdődtek meg Törökországban

Egy római kori színház és egy ókori stadion kerül felújításra

Nyitókép: albawaba.com

 

Helyreállítási munkálatok kezdődtek a héten a mai Nyugat-Törökország területén lévő ókori romvárosban, az ötezer éves múltra visszatekintő Aizanoiban.

Hirdetés(x)

 

A denizli Pamukkale Egyetem régészprofesszora, Elif Özer szerint a szakemberek szerdán láttak hozzá a romváros színházának és stadionjának felújításához.

Hirdetés(x)

 

Az Anadolu török hírügynökség honlapja szerint a török kultúráért és turizmusért felelős minisztérium egy kütahyai üzletemberrel írt alá támogatási megállapodást a 20 ezer férőhelyes római kori színház és a 13500 ember befogadására alkalmas ókori stadion helyreállításáról.

 

A két építményt különböző természeti katasztrófák, köztük földrengések és földcsuszamlások rongálták meg.

 

“A nagyjából hat évesre tervezett projekttel az a célunk, hogy olyanná tegyük ezt a helyet, amilyen az ókorban volt, hogy még több turistát csalogasson a régióba” – jegyezte meg Özer.

 

Az ókori város a 2-3. században élte aranykorát és püspöki székhely volt a bizánci korban.

 

artigercek.com

 

A Kütahya központjától 57 kilométerre lévő régészeti helyszínen található Anatólia egyik legjobb állapotban fennmaradt Zeusz-temploma is. A templomnál végzett közelmúltbeli ásatásokkor azonosított legkorábbi rétegek az i. e. 3000-ig nyúlnak vissza. I. e. 133-ban a város a Római Birodalom részévé vált.

 

A romterületet európai utazók fedezték fel 1824-ben. 1970 és 2011 között a Német Régészeti Intézet végzett ásatásokat a helyszínen, feltárva egyebek mellett a színházat, a stadiont, két közfürdőt, hidakat és nekropoliszokat. 2011 óta török régészek végeznek ásatási munkálatokat a helyszínen.
Aizanoi 2012-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszínek javaslati listájára.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket