Nyitókép forrása: facebook.com/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

 

Az egészségbiztosítók állami pótfinanszírozásának megítélésénél az egészségügyi minisztérium azt is figyelembe fogja venni, hogy az adott biztosító milyen mértékben fizetik a daganatos betegek innovatív kezeléseit – jelentette ki pénteken Marek Krajčí (OĽANO) tárcavezető.

 

A miniszter szerint az onkológia az egyik olyan terület, amely prioritást élvez.

 

„Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy Szlovákia azon országok közé tartozhasson, ahol nem hal meg minden második daganatos beteg. Szívesen tartoznánk azokhoz a fejlett országokhoz, ahol a daganatos betegek esélye a túlélésre 70 százalék felett van”

 

 hirdetes_300x300  

mondta a miniszter. Ennek elérését Krajčí három feltétel teljesítésében látja: az egészségügynek nagyobb figyelmet kell fordítania a megelőzésre, elérhetőbbé kell tennie az innovatív kezeléseket, és elérhetőbbé kell tenni az innovatív rákgyógyszereket.

 

„Megelőzés tekintetében arra törekszünk, hogy folytassunk a szűrőprogramokat és a megelőző vizsgálatok betartása kritérium legyen az egészségbiztosítók minősítésénél”

 

jelentette ki a miniszter.

 

A szaktárca több a jelenleginél jóval több, igazoltan eredményes innovatív rákgyógyszert engedne be a szlovákiai piacra, valamint világos szabályokat fektetnének le a soron kívüli kezelések tekintetében.

 

Szlovákiában az onkológiai helyzet katasztrofális, a halálozási arány az egyik legrosszabb Európában, 20-25 százalékkal magasabb, mint más országokban.

 

„A 60 kilométerre lévő Ausztriában a betegek túlélési esélyei jobbak, több gyógyszerük van, mint Szlovákiában”

 

mondta Jana Pifflová, a „NEM a rákra” nevű polgári társulás elnöke.

 

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.