Nyitókép forrása: ta3.com

 

Kínai kutatók újfajta sertésinfluenza-vírust azonosítottak, amely képes megfertőzni az embert is. Legalább is ezt állítja az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciencies című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

 

A szerzők által G4 néven emlegetett újfajta sertésinfluenza-vírus a H1N1 törzsbe tartozik, amely 2009-ben okozott a koronavírusénál kevésbé emlékezetes, de attól még komoly világjárványt.

 

„Minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy képes legyen megfertőzni az embert is”

 

 hirdetes_810x300  

olvasható a tanulmányban. A szerzők nem a levegőbe beszélnek.

 

2011 és 2018 között több mint 30 ezer vágóhídra szánt sertés orrából vet mintát vizsgáltak meg Kína tíz tartopmányából. Összesen 179 különböző típusú sertésinfluenza-vírust azonosítottak, többségében pedig az új fajtáról van szó, amely 2016-tól egyre gyakrabban mutatkozik meg az állatok szervezetében.

 

A további kutatások azt állapították meg a G4 erősen fertőző vírus, emberi sejtekben duplikálódik, és a hagyományos influenza ellen szerzett immunitás nem védi meg tőle az embereket. A tanulmányban az is olvasható, hogy a sertéstelepeken dolgozók 10,4 százaléka szintén megfertőződött a kórral.

 

Egyelőre arra nincs bizonyíték, hogy emberről emberre is képes lenne fertőzni a vírus, ám ha ebbe az irányba mutálódna, akkor hatványozottan megnőnek az embereket érintő újabb világjárvány kialakulásának esélye.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.