Nyitókép forrása: defenseworld.net

 

Hamis órák, luxustáskák, ruhák és egyéb használati cikkek illegális gyártásáról nyilván mindenki hallott. Moldovában azonban egy nem mindennapi zugüzemet lepleztek le a hatóságok. A gyárban harcászati és polgári használatra egyaránt alkalmas egykori szovjet gyártmányú helikoptereket készítettek.

 

A hatóságok hónapokig figyelték az illegális üzemet, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek. Végül a rajtaütéskor összesen tíz darab, Ka-26 típus szovjet helikoptert találtak a gyártás különböző fázisaiban.

 

Jelentések szerint a helikoptereket minden nemű – egyébként kötelező – azonosítószám és dokumentum nélkül készítették el. Állítólag a Criuleni járás egyik eldugott településén végezte az összeszerelést egy transznisztriai bűnbanda.

 hirdetes_810x300  

 

Transznisztria, vagy más néve Dnyeszter-mellék a szovjetunió felbomlása után kiáltotta ki függetlenségét Moldáviától, erős orosz segítséggel. Természeti kincsekben nem túl értékes terület, de geopolitikai szempontból fontos poufferzóna Moldávia tekintetében. Moldávia igényt tart Transznisztriára, de sem Ukrajna sem Oroszország nem szeretné, ha a két terület egy országgá válna, legalább addig nem, míg Moldávia nem hagy fel a Románia irányába való közeledéssel (közben Romániában egyre nagyobb politikai szerepet kap a Moldáviával való egyesülés). A terület egyébként hírhedt a szovjet időkből visszamaradt fegyverek kereskedelméről.

 

A moldáv főügyészség vádat emelt az elkövetők ellen, ám ezzel az ügy valószínűleg nincs lezárva. eléggé gyanús, hogy a helyi hatóságok figyelmét teljesen elkerülte az üzem és a próbarepülések is. Ráadásul minden egyes felszállásra engedélyt kellett volna kérni.

 

A gyanúsítottakat, amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket 3-10 évnyi szabadságvesztésre számíthatnak. Egyelőre a hatóságok „nem tudták megállapítani” hogy az elkövetők ténykedése kimeríti-e a bűnszervezet fogalmát – akkor ugyanis jóval súlyosabb büntetés róható ki rájuk.

 

Fotó: defenseworld.net

 

A világ legyik legsokoldalúbb és legegyszerűbb elikoptere

 

A Ka-26- típusú helikoptert a hatvanas évek elején tervezték a szovjetunióban. Rendkívül egyszerű és ennek köszönhetően sokoldalú gép, a rotorok alá és a kabin mögé rengeteg dolgot lehet felszerelni, attól függően, hogy mire akarják használni. Pótlólagos kabin nélkül kettő, pótkabinnal hat személy fér el benne. A szántófldek között az előbbi formájában lehet vele találkozni.

 

fotó: Helis.com

 

A szovjetunió romjaiból megszülető Független Államok Közösségében ma leginkább termőföldek permetezésére használják, de geofizikai felméréseknél is gyakran látni – egy elektromágneses impulzusgenerátort szerelnek fel rá a földtani mérésekhez. Előszeretettel használják vízisportoknál is.

 

A Kamov-26 helikopter fénykora az 1970-es években volt, akkor tömegével exportálták polgári és katonai felhasználásra egyaránt. Továbbfejlesztet változata a Ka-226 az egyik leghatékonyabban feladathoz adaptálható helikoptere.

 

A Ka-226-os, ami megtartotta a szovjet előd jó tulajdonságait. Fotó: militaryfactory.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!