Nyitókép forrása: minedu.sk

 

A kormány halasztaná a kötelező óvodalátogatás bevezetését – írja a Hospodárske Noviny. A lap értesülései szerint nincs elég kapacitás az óvodákban ahhoz, hogy az iskola előtt álló gyerekek ne szorítsák ki a fiatalabbakat.

 

Az óvodába nem járó gyermekek kevésbé szocializáltak, nem mindig vannak tisztában a rutin higiéniai szokásokkal és gyakran bizony elég sok ismeretet kell bepótolniuk, hogy lépést tudjanak tartani óvodába járt társaikkal. Az előző kormány emiatt vezette be az ötévesek kötelező óvodába íratását. Csakhogy jó szlovákiai szokás szerint a kormányzat nem figyelt oda eléggé arra, lesz-e elég kapacitás az ovikban ekkora gyerektömeg befogadására.

 

Az oktatási minisztérium, élén Branislav Gröhlinggel a múlt hónap végére ígért döntést a kérdésben, amire azonban nem került sor. Óvatos nyilatkozatukból annyi derül ki, hogy legfeljebb egy évre halasztanák el a kötelező ovit, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt három hónapra leálltak az óvodaépítési projektek.

 hirdetes_300x300  

 

Messze uniós átlag alatt az ovisok aránya

 

Szlovákiában az óvodáskorú gyermekek ötöde nem jár óvodába, egészen pontosan az érintett korosztály 78,4 százalékáról van szó, amivel uniós összehasonlításban a lista utolsó előtti helyére kerültünk. Messze lemaradtunk az uniós átlagtól, amely 95 százalékos óvodalátogatottságot jelent.

 

A helyzet a roma közösségekben még rosszabb, ott az óvodáskorú gyerekek mindössze egy harmada jár óvodába.

 

A fenti adatok ellenére azonban sokszor nincs elegendő óvodai kapacitás. Ha bevezetnék a törvényt, az ötévesek mindössze 90 százalékát tudnák elhelyezni anélkül, hogy más gyermekeket ne szorítsanak ki. A minisztérium számításai szerint 1500-2700 óvodai helyre lenne még szükség az országban.

 

A Tőketerebesi járásban a legrosszabb a helyzet, ahol az országos átlagnál jóval alacsonyabb a beíratott óvodások aránya.

 

Különösen a kisebb kapacitású óvodáknak okozhat problémát, ha hirtelen ötévesek tömegeit akarják beíratni. Mivel nincs elég helyük és alkalmazottjuk újabb osztályokat nyitni, a kisebb gyermekeket lennének kénytelenek hazaküldeni. Különösen igaz lehet ez a Felső-Csallóközre, ahol a Pozsonyból kitelepülők egyébként is hatalmas nyomás alatt tartják az oktatási intézményeket – egyszerűen nincs elég hely.

 

A kapacitás csak az egyik probléma

 

Az óvodai kapacitás kérdése azonban csak az egyik kulcsprobléma. A leszakadó régiókban a gyermek óvodai beíratásával járó költségek gondot jelenthetnek a szülőknek (cipő, higiéniai eszközök, foglalkoztató eszközök, stb.). És persze ott van még a szakképzett munkaerő hiánya is.

 

A törvényt annak idején beterjesztő smeres Ľubomír Petrák szerint azonban mindezek ellenére a feladat teljesíthető, csak az a kérdés, hogy mennyire sikerült uniós forrásokból kiépíteni a szükséges kapacitásokat, amit ő persze nem tud megítélni. Más szavakkal: úgy terjesztett be egy törvényt a parlament elé egy évvel ezelőtt, hogy semmilyen releváns terve nem volt a szükséges kapacitások finanszírozására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!