Nyitókép forrása: enniomorricone.org

 

Hétfő hajnalban életének 92. évében elhunyt Ennio Morricone világhírű zeneszerző – írta a La Repubblica. Az olasz napilap szerint Morricone egy római kórházban halt meg, ahova egy szerencsétlen esés következtében került. 

 

Ennio Morricone a filmtörténet egyik, ha nem a legnagyobb hatású zeneszerzője volt. Hírnevét olasz és amerikai western filmekhez írt zenéi alapozták meg (Egy maréknyi dollárért; A Jó, a Rossz és a Csúf; Volt egyszer egy Vadnyugat), nevéhez köthető két Tarantino-film zenéje is (Volt egyszer egy Hollywood; Aljas nyolcas), de dolgozott például a scifi-kategóriába tartozó Mars-mentőakción is. Ő szerezte Kertész Imre Sorstalanság című irodalmi Nobel-díjas könyve filmváltozatának zenéjét.

 

A vadnyugati filmeken kívüli emlékezetes munkái közé tartozik A misszió, A profi, Az óceánjáró zongorista legendája, a Bíbor és fekete, Aki legyőzte Al Caponét és a Polip filmzenéje is.

 hirdetes_300x300  

 

Annak ellenére, hogy a legnagyobb zeneszerzők között tartják számon, csak egyetlen egyszer (2016-ban) kapott zenei Oscar-díjat, az Aljas nyolcasért. Kilenc évvel korában a Filmakadémia életmű-Oscarral tüntette ki. Azon kevesek közé tartozott, akiket az elmúlt öt évtized mindegyikében legalább egyszer jelöltek Oscarra.

 

Az Oscar mellett három Grammy-díjat, négy Golden Globe-ot, hat BAFTA-díjat nyert el, lemezeiből több mint 70 milliót adtak el. Rendkívül termékeny zeneszerző volt, karrierje során 500 filmhez és más produkcióhoz írt zenét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!