Nyitókép forrása: vix.xom

 

A parlament július 7-én kezdődő ülésén kormánypárti képviselők egy csoportja olyan törvénytervezetet készít elő, amely lehetővé tenné politikai reklámok közzétételét az önkormányzati választások kampányidőszakában is. A jelenlegi szabályozás ugyanis ezt nem teszi lehetővé. 

 

A Szlovákiai Falvak és Városok Társulása (ZMOS) nem utasítja el a kezdeményezést a kampányolás és finanszírozás világos játékszabályainak meghatározása miatt. A társulás szerint kérdéses az arányos médianyilvánosság biztosítása. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke és a nyolc megye érdekvédelmi szervezetének vezetője (SK8) üdvözölte a kormánypárti képviselők javaslatát.

 

„A javaslat célja lehetővé tenni a politikai hirdetés közzétételét az önkormányzati választások kampányidőszaka alatt ugyanolyan elvek szerint, mint amilyenek a parlamenti, az európai parlamenti vagy az államfőválasztás esetében érvényesek”

 

 hirdetes_810x300  

írják a javaslat beterjesztői, akik bővítenék a jelöltek számára a tévés szereplések lehetőségét is. Mint írják, a kisebb települések lakóinak nem sok esélye van többet megtudni a jelöltekről, mert „kizárólag a nyomtatott propagációs anyagokból és a választások előtti rendezvényeken tájékozódhatnak.

 

„A regionális és helyi médiumok, amelyek kifejezetten az adott régió, város vagy község történéseiről hivatottak tájékoztatni a lakosságot, nem tehetnek közzé politikai reklámot, pedig az többnyire a jelöltek terveiről és programjáról szól”

 

A ZMOS azt a kérdést firtatja, hogy van-e egyáltalán kellő médiakapacitás minden jelölt (polgármesterek, megyeelnökök, képviselők) bemutatására. Ennek ellenére a játékszabályok törvényi tisztázását a társulás is fontosnak tartja.

 

A 2022-es önkormányzati választásokat együtt tartják a megyei választásokkal, Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke szerint a javaslattal sikerülhet növelni a megyei választásokon egyébként rendkívül alacsony részvételi hajlandóságot. Viskupič még parlamenti képviselőként maga is beterjesztett egy hasonló törvényt 2017-ben.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!