Ipoly
  • HUF: 345.38
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Mindennapjaink

Szijjártó: Közép-Európa az új világrend nyertesei közé kerülhet

A világjárvány alatt Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tett tanúbizonyságot

Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Közép-Európának jó esélye van rá, hogy a koronavírus-világjárvány nyomán létrejövő új világrend nyertesei közé tartozzon – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-lengyelországi Wadowicében, Szent II. János Pál pápa szülővárosában kedden.

Hirdetés(x)

 

A világjárvány alatt Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia komoly szolidaritásról tett tanúbizonyságot, és a kihívások ellenére megerősítette kapcsolatait egymással – hangsúlyozta a tárcavezető a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek sajtótájékoztatóján. Az eseményen Jacek Czaputowicz, a lengyel, Tomás Petrícek, a cseh és Ivan Korcok, a szlovák diplomácia vezetője is részt vett.

Hirdetés(x)

 

Szijjártó Péter rámutatott: a világjárvány miatt számos vállalat kényszerült üzemei bezárására, és esetükben a gazdasági tevékenység újraindítása előtt felmerülhet a termelés optimalizálásának, illetve áttelepítésének kérdése. Így a járvány lecsengését követően világgazdasági verseny indul a kapacitások újraelosztásáért, és a jó beruházási körülményeket, azaz alacsony adókat, politikai stabilitást és fejlett infrastruktúrát kínáló országok vonzereje megnő – tette hozzá.

 

A visegrádi országok megfelelő alapokkal rendelkeznek, és ha sikerül fenntartaniuk az észszerű gazdaságpolitikát és a biztonságos gazdasági környezet garantálását, akkor a győztesek oldalára kerülhetnek a kapacitáselosztási versenyben – húzta alá.

 

Szijjártó Péter szerint a V4-ek európai, sőt globális összevetésben is egyedülállóan jó feltételeket kínálnak a beruházni szándékozó vállalatok számára.

 

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a világjárvány nyomán kialakult helyzet egy újabb érv az Európai Unió bővítésének felgyorsítása mellett. A tárcavezető szerint az Európai Uniónak növekednie kell, ha erős pozíciót akar betölteni az új világrendben, ezért szükség van Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételére.

 

“A hosszú távú stabilitás a Nyugat-Balkánon elképzelhetetlen az európai integráció hitelességének fenntartása nélkül” – mutatott rá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Sándor Tamás
2020. Júl. 07. 17:38

....lehet!! A legnyertsebb pedig természetesen a csalhatatlan nemzetvezető országa! Röhej!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket