Nyitókép: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Az Európai Unió polgárai beperelhetik a Volkswagen autógyártót saját hazájukban, ha olyan VW által gyártott gépkocsit vásároltak, amely rendelkezett az emissziós vizsgákat elcsaló szoftverrel.

 

Így döntött ma az Európai Unió Bírósága. A határozat azt jelenti, hogy a német autógyár csoportos  perek tömegével nézhet szembe a következő időszakban.

 

Az Európai Unió Bírósága egy osztrák per kapcsán hozta meg a mostani, fordulópontot jelentő döntését. Ausztriában a VKI fogyasztóvédelmi szövetség 574 felperes képviseletében indított csoportos pert.

 hirdetes_300x300  

 

A VW azzal támadta meg az ellene beadott indítványt, hogy azt nem az illetékes (német) bíróságnál kezdeményezték, így nincs jogalapja. A törvény azonban lehetővé teszi, hogy a károkozás helyén (országában) is lehessen pert indítani. Az EUB ez utóbbi lehetőséget erősítette meg.

 

A európai törvényszék szerint a károkozás ugyanis nem a gyártáskor, hanem az eladáskor történt, mert az autó értéke kisebb volt a feltelepített, csaló szoftver miatt, mint amit a vevő kifizetett érte.

 

A 2015-ben dieselgate-ügyként elhíresült vállalati botrány eddig az autógyárnak 33 milliárd dollárjába került, beleértve az eddigi pereket és az autók visszahívását, cseréjét, szervizelését. Csak az USA  esetében 25 milliárd dollárt kellett eddig kifizetnie, de 500 ezer „átvert” vásárlónak visszavásárlási jóvátételt ígért. Ezzel szemben Európában viszonylag kesztyűs kézzel bántak eddig az autógyárral. Ez most megváltozhat.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!