Nyitókép forrása: poleblog.sk

 

Az oktatási minisztérium azt fontolgatja, hogy három ciklusra osztja az általános iskolai évfolyamokat – derül ki a Hospodárske Noviny cikkéből.

 

Ma, ha az alapiskolás diákok az adott évfolyam tantervének teljesítése nélkül nem tudnak előrelépni a következő évfolyam tanulmányaiban. Ha valaki nem tanulta meg a második osztály tananyagát, nem rendelkezik a szükséges alapokkal a következő osztály ismereteinek elsajátításához.

 

Az oktatási tárca a sajtó értesülései szerint olyan modellen dolgozik, ami három ciklusra osztaná az általános iskolai évfolyamokat. A cikluson belül pedig akkor tanulják meg a szükséges tananyagot, amikor sikerül:

 hirdetes_810x300  

 

„Ha egy első osztályos gyerek egy alapvető tananyagot nem sajátított el az első évfolyamban, akkor a 3. évfolyam végéig lesz ideje azt pótolni”

 

magyarázta az oktatási tárca.

 

Az első ciklusba az általános iskola 1-3. évfolyamai tartoznának, a második ciklusba a 4-5. évfolyamok, a harmadikba pedig a 6-9. évfolyamok. Ezzel az alapiskola alsótagozata négy helyett ötéves lenne. Az új rendszerben kevesebb lenne a kötelező tananyag, több választható. Az alsó tagozatokban osztályozás helyett a szóbeli értékelést részesítenék előnyben.

 

Sok a pozitívum

 

A szakértők egy része üdvözli a kezdeményezést, mert csökkenti a lexikális tudást igénylő tartalmat a tantervben, a mélyebb megismerésre és vitára ösztönzi a diákokat a biflázás helyett.

 

„Például, lesz gyerek, aki mélyebben elmerül a háromszögek témájában, és extra tudásra szert tesz a témában, míg más gyermek csak az alapokat tanulja meg”

 

magyarázta a HN-nek Viktor Križo, a Szlovákiai Pedgaógusok kamarájának tagja. Az ő elmondása szerint a gyerekek lehetőséget kapnak kiválasztani, hogy a hozzájuk közelebb álló témakörökben tágabb ismeretekre tegyenek szert, vagy fordítva – a számukra kevésbé érdekes témából csak a kötelező minimumot sajátítsák el.

 

Nem eszik olyan forrón

 

A dolog nem hangzik rosszul, csakhogy jelen állapotában több probléma is van vele. Elvileg szeptembertől önkéntes alapon az iskolák alkalmazhatnák a három ciklusos módszert, csakhogy az új rendszerről nagyon kevés információjuk van, a minisztérium pedig még nem adott módszertani irányelvet, hogy a gyakorlatba ültessék át az elméletet.

 

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem minden iskola vezeti be az új rendszert, egyes diákok rajtaveszthetnek. Sokan ugyanis évközben vagy évfolyamok közti időben váltanak iskolát. Egy új rendszerből érkező diák átkerülve a hagyományos rendszerbe azzal szembesülnek, hogy lemaradt egyes témakörökben társaihoz képest.

 

A dolog másik, rendszerszintű feltétele a megfelelő módszertani támogatás és a tanárok színvonalas képzése. E kettő nélkül az új rendszert aligha lehet hatékonyan működtetni. Másik kérdés, hogy az újításnak sok iskola nem örül. Nem annak tartalma miatt, hanem azért, mert az oktatási intézmények folyamatosan ki vannak téve a politikai szélirány változásainak, állandóan változásokat vezetnek be, és rengeteg idő és energia megy el egy-egy új politikai döntéshez való alkalmazkodáshoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.