Nyitókép forrása: defpost.com

 

A Szlovákia által megrendelt amerikai F-16-os vadászgépekre való felkészülés keretében idén újabb nyolc szlovákiai pilóta utazik az Egyesült Államokba. A szlovák hadsereg összesen 22 katonájának kell elvégezni a felkészítő továbbképzést. A földi irányító-személyzet felkészítése még nem kezdődött el.

 

Jelenleg hat pilóta gyakorlatozik az Egyesült Államokban az újtípusú F-16-osokon. A képzések 12-36 hónapig tartanak. A földi irányítószemélyzet valószínűleg csak 2021/2022-ben kezdi meg a felkészülést. A hadsereg jelenleg a „megfelelő személyek kiválasztásával” foglalkozik.

 

„A képzés az USA-ban zajlik majd, és összesen 160 katonát készítenek fel a földi irányítószemélyzet tagjai közül, különböző szakterületeken”

 

 hirdetes_810x300  

nyilatkozta a szlovák hadsereg szóvivője.

 

A szlovákiai védelmi tárca még az SNS idején rendelt meg erősen megkérdőjelezhető feltételek mellett 14 darab amerikai F16-os C/D Block70 típusú vadászgépet. Az első négy gépet 2022-ben szállítják le, további tíze 2023-ig gyártanak le. A több mint másfél milliárdos beszerzéssel a jelenlegi védelmi minisztériumi vezetés nem ért egyet, de a szerződést felmondani már nem lehet.

 

A legtöbb kifogás amiatt fogalmazódott meg, hogy Szlovákia számára az F-16-osok megvásárlása védelmi célokból erősen túlzó. Ezek a gépek támadó harcászati repülők, amelyek több ezer kilométeres hatósugárral rendelkeznek. Mire felszállás után elérik a maximális sebességüket, már rég elhagyták az ország légterét.

 

Nem mellesleg, az új gépek vásárlása miatt fel kell újítani a szlovák hadsereg katonai felszálló pályáit Szliácson és Konyhán. Azok ugyanis nincsenek olyan állapotban, hogy az új gépekkel biztonságos fel- és leszállásokat lehessen végrehajtani.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!