Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A parlament szerdán elfogadta a főügyész és a speciális ügyész kinevezésének és visszahívásának feltételeit megváltoztató javaslatot.

 

A Lex Lipšicként is emlegetett törvény többek között lehetővé teszi, hogy egy nem ügyész is megpályázza a főügyészi posztot. Nem kizárt, hogy a kormány azért módosította így a feltételeket, hogy Daniel Lipšicet is lehessen jelölni főügyésznek – ő ügyvédként tevékenykedik, a korábbi szabályozás szerint nem állna módjában indulni a posztért.

 

A 122 jelen lévő képviselőből 82 támogatta, 40 elutasította a javaslat, tartózkodó nem volt.

 hirdetes_810x300  

 

Az új feltételek egészen pontosan azt írják elő, hogy a főügyészi és speciális ügyészi posztot az pályázhatja meg, aki szlovák állampolgár, választható, legalább 40 éves és legalább 15 éves jogi praxist tud felmutatni. A feltételek között szerepel a feddhetetlenség. A speciális főügyész jelöltjekének ezeken kívül szakjogászi vizsgát is kell majd tennie.

 

Főügyészt és speciális ügyészt a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az ombudsman, az Ügyészek Tanácsa, a jogászok és jogi karok szakmai szervezeti, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Államjogi Intézete. A speciális ügyészt eddig csak a főügyész jelölhetett egy kiválasztási folyamatot követően, a főügyész jelöltjét pedig a parlament fogadta vagy utasította el.

 

A parlamentnek az új módosítás szerint joga van visszahívni a főügyészt vagy a speciális ügyészt, amennyiben az munkáját „nem tisztességesen, függetlenül és pártatlanul” látja el.

 

A jelölteket a parlamenti szavazás előtt az alkotmányjogi bizottság egy nyílt meghallgatáson teszi próbára – hasonlóképp, ahogy az alkotmánybíró-jelölteket 2019-ben.

 

A szlovákiai jogállamiság szempontjából az első mérvadó parlamenti szavazás egyértelműn a főügyész-választás és a speciális ügyész megválasztása lesz. Jaromír Čižnár jelenlegi főügyész elég kesztyűs kézzel bánt a Smerhez kötődő ügyekkel, ami nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy Robert Fico smeres pártelnök osztálytársa volt. Dušan Kováčik speciális ügyész pedig sorra szőnyeg alá söpörte a hozzá kerülő ügyeket.

 

A főügyész esetében érdemes kiemelni, hogy van egy nemzetközi szinten sokat vitatott jogköre is: rendkívüli eljárásjogra hivatkozva eltörölheti a bíróságok korábbi döntését. Többek között e politikai befolyásolásra alkalmas eszköz miatt ítélt nemrég az Európai Bíróság a szlovák állam ellenében a Bosits-ügyben. A Bosits contra Szlovákia perben olyan földterületek tulajdonjogáról ment a vita, amelyet a Földalap a Beneš-dekrétumok alapján akart kisajátítani, úgy, hogy egy korábbi, az eredeti (magyar) tulajdonos javára hozott bírósági ítéletet a főügyész eltörölte „rendkívüli felülvizsgálatra” hivatkozva.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!