Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A kormány ma úgy döntött, hogy nem vásárolja meg közel 100 millió euróért a szlovák nemzeti stadiont Ivan Kmotrík ismert oligarchától.

 

A kormány jogalkotási kormányfő-helyettese, Štefan Holý kijelentette, hogy a stadion kapcsán két szerződés van érvényben.

 

„Az általunk elvégzett mélyaudit alapján a 2013. november 21-én keltezett szerződés abszolút érvénytelen, nincs semmilyen jogalapja. A 2016. május 10-én keltezett szerződés szintén abszolút érvénytelen”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott, majd kijelentette, hogy büntetőeljárásra is sor kerülhet az ügyben nyilvános aukció befolyásolása és köztisztviselő hatáskörrel való visszaélése gyanújával.

 

Holý elmondta, a kormány mai egyhangú határozata szerint az NFŠ vállalat nem csak hogy nem kapja meg a 91 millió eurós vételi árat a nemzeti stadionért, hanem az állam még vissza követeli a 27 milliós előleget is, amit még Robert Fico kormánya idején fizetett ki az állam Kmotrík cégének.

 

Veronika Remišová régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az ügyben már nyomoznak a hatóságok. Hangsúlyozta, hogy elmúltak azok az idők, amikor az oligarcháknak ott lehettek az embereik a kormányhivatalok csúcsvezetéseiben.

 

A Szlovák Nemzeti Stadion eredetileg (a 2013-as tervek szerint) 27 millió euróba került volna. Később azonban már a 75 milliós keretbe sem fért bele (a 75,2 milliós maximális vásárlási árat a 2016-is szerződésben határozták meg). Kmotrík cége, az NFŠ a.s. 2020-ban az államnak 120 millió eurós áron akarta eladni a stadion, amelyet aztán az általa birtokolt klub, a Slovan használhatott volna.

 

Az alaposan megdrágított stadion hatalmas vitát váltott ki és komoly támadási felület volt a Fico- majd a Pellegrini-kormánnyal szemben is. Ennek ellenére Pellegrini sem mert  visszakozni az oligarchával kötött egyezségtől, és röviddel az idei választások előtt (január végén) kormánya jóváhagyta a szlovák nemzeti stadion megvételéről szóló vételi szerződést, amelyben már a megemelt, 98,45 millió eurós összeg szerepelt. További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Így kell stadiont építeni!? Több tízmillió euróval többet fizetünk ki a szlovák nemzeti stadionért

Elkészült a szlovák nemzeti stadion, Kmotríkék kezdik árulni a Slovan-bérleteket

Hollandiából hozták a szlovák nemzeti stadion pályájának füvét – képek

Nemzeti stadion: A tervező megmagyarázta a “szellemszektort”

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.