Nyitókép forrása: yahoo.com

 

A világ elképesztő gazdasági kihívás előtt áll: több mint negyedmilliárd munkahely szűnhet meg ebben az évben – jelentette Brad Smith, a Microsoft elnöke.

 

Smith szerint sokmillió embernek kell átképeznie magát vagy elmélyítenie jelenlegi tudását, ha munkahelyet akar találni vagy meg akarja tartani az jelenlegit, miközben a globális digitalizációs-automatizációs hullám kezd erőre kapni.

 

A Microsoft nemrég jelentett be egy programot, amelynek keretében 25 millió embert segítenek hozzá át- vagy továbbképzésen való részvételhez. A képzéseken megszerzett tudás a MS szerint jobban igazodik a munkapiac elvárásaihoz.

 hirdetes_810x300  

 

A MS a tulajdonában lévő LinkedIn közösségi oldalt is bevetné az munkapiaci kereslet és kínálat összehangolására.

 

„Online egyelőtlenség”

 

Smith ugyanakkor azt is  kijelentette, hogy nyilván nem minden munkakör vagy nem minden régió digitalizálható. A fejlődő világban például számos olyan területe van a gazdaságnak, amelyet a helyi gyakorlatok vagy a szakképzett munkaerő hiánya miatt jó ideig nem lehet még digitalizálni.

 

„Az online egyenlőtlenség korában élünk. Ha ezzel nem teszünk valamit, akkor csak elmélyítjük a többi egyenlőtlenséget, amelyek miatt mindannyian aggódhatunk. Ez egy olyan kihívás, amely túlmutat minden vállalaton és kormányon – de ha sikerül munkát szereznünk 25 millió embernek, úgy érezhetjük majd, hogy hozzájárultunk a kihívás teljesítéséhez”

 

mondta.

 

A Microsoft eddig 20 millió dollárt adományozott különböző nonprofit szervezeteknek, akik segítik az átképzési programok lebonyolítását. Ez elképesztően kis összegnek tűnik ahhoz képest, hogy a vállalat csak tavaly fél billió (500 000 000 000) dollárral növelte értékét.

 

Az MS ráadásul ott van a mérvadó amerikai S&P 500 Index ötödéért felelős öt vállalat között. A koronavírus-járvány nemhogy problémát okozott volna számára, de további bevételekhez juttatta. Smith most azt hangsúlyozza, hogy az embereknek joggal vannak aggodalmaik a digitális világ terjeszkedése miatt, mert rossz kezekben veszélyes fegyver is lehet a technológia, de egyúttal a sürgette a kormányokat, a digitalizáció gyorsítása érdekében.

 

Az érem másik oldala

 

A kormányok előtt nagy feladatok tornyosulnak az MS által is szorgalmazott digitalizáció miatt. Az automatizált rendszerek és a digitális megoldások miatt egyre kevesebb az olyan üzleti tevékenység, amely adóztatható. Egy egyszerű példán bemutatva: három emberrel működő automatizált gyártósor után elenyésző adót és járulékot kell befizetnie a cégeknek.

 

A digitalizáció tehát megnehezíti az országok számára adóbevételek generálását, miközben globálisan több billió dollárra lenne szükség a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére.

 

Ebből a szembontból nem csoda, hogyha a Microsoft vezetője is inkább a tech-vállalatok jogállami felelősségéről szeret beszélni, gazdaságra és az államháztartásra gyakorolt negatív hatásáról már kevésbé…

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.