Nyitókép forrása: Budapest, 2020. július 22. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a budapesti Stefánia Palotában 2020. július 22-én. MTI/Soós Lajos

 

Egyetértett szerdai találkozóján a magyar és a szlovák védelmi miniszter, hogy Közép-Európa biztonságáért közösen kell fellépni.

 

Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője a Jaroslav Nad’-gyal tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: egyformán látják, érzik, tapasztalják, mi történik a nagyvilágban és Európában.

 

Azt is látják, hogy ezekkel a kihívásokkal szemben csak közös erővel, közös akarattal, közös munkával tudnak sikeresen védekezni – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Jaroslav Nad’ jelezte, hogy a Magyarország által – Közép-Európa biztonsága érdekében – létrehozandó, hadosztály szintű parancsnokság előkészítő munkáiban Szlovákia is szeretne aktívan részt venni.

 

Emellett abban is megállapodtak, hogy minél előbb aláírják a közös légtérfelügyeletről szóló megállapodást.

 

Benkő Tibor közölte: Magyarország és Szlovákia is nagy lépéseket tesz a haderőfejlesztésben, különböző projektek indultak, amelyek közös megvalósításáról is tárgyaltak.

 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szlovák katonák ugyanolyan feladatokban vettek részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint a magyarok.

 

Egy kivétellel, mert ők nem küldtek katonákat a létfontosságú vállalatokhoz. Ugyanakkor a kórházakban ott voltak, részt vettek a határzárásban, őrzésvédelmi feladatokat is elláttak, közreműködtek a kormány által meghozott szabályok betartásában – közölte.

 

Budapest, 2020. július 22.
Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (elöl, j) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (elöl, b) a tárgyalásuk után készült családi fotón a budapesti Stefánia Palotában 2020. július 22-én.
MTI/Soós Lajos

 

Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy nemcsak védelmi miniszterként, hanem a Szlovák Köztársaság kormányának tagjaként érkezett, hogy igazolja a két ország közötti jó kapcsolatokat.

 

Elmondta: kedden és szerdán hasznos, tárgyilagos tárgyalásokat folytattak, amelyek során az Európai Unión, a NATO-n, a visegrádi együttműködésen belüli, valamint a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. Kiemelte: a védelmi politika és ipar területén is több együttműködési lehetőségről, közös projektről tárgyaltak.

 

Jaroslav Nad’ – akit négy hónapja neveztek ki védelmi miniszternek – hangsúlyozta, hogy a hadseregek pótolhatatlan feladatokat láttak el a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Elmondta: volt olyan hét, amikor a szlovák haderő 1500 katonáját vetették be.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!