Nyitókép: pravda.sk/illusztráció

 

Az afrikai sertéspestis már átterjedt a Rozsnyói járásba is, ezzel ötre nőtt azon járások száma, melyekben megjelent a kór. A hírről a Mezőgazdasági Minisztérium számolt be.

 

A minisztériumi közlés szerint egy a Rozsnyói járásbeli vadászterületen – Kecsőn (Kečovo) – a szlovák-magyar határtól mintegy 2,3 kilométerre találták meg a kifejlett vaddisznó tetemét. A mezőgazdasági tárca közléséből az is kiderült, hogy a határ magyar oldalán már régebben regisztráltak fertőzött eseteket.

 

Az, hogy szlovák oldalon is megjelent a kór, minden bizonnyal az állatok mozgásának tudható be, de szerepet játszhat benne az emberi tényező is.

 hirdetes_400x285  

 

„Az adott térségben az elmúlt napokban megnövekedett az emberek mozgása, főleg a magyar polgároké, akik az erdőkben erdei terményeket (gombákat) szedtek. Így közvetve, például a cipőjükön áthurcolhatták a fertőzést Szlovákiába”

 

A mezőgazdasági tárca szerint vadon élő állatok esetében 221 afrikai sertéspestises esetet tartanak nyilván. A környékbeli országokban ennél jóval rosszabb a helyzet – Magyarországon 2900, Lengyelországban 2700 megerősített esetről számoltak be.

 

pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!