Nyitókép forrása: time.com

 

A koronavírus ismét Spanyolországot szorongatja, és bár az egészségügyi helyzet még nem válságos, a gazdasági nehézségek már körvonalazódnak: egyre több ország sorolja a kockázatosak közé a mediterrán országot.

 

Norvégia pénteken tíz napos karantént rendelt el mindenki számára, aki Spanyolországból tér vissza. Franciaország  utazási figyelmeztetést adott ki Katalóniára, ahol az utóbbi hetekben meredek emelkedésbe kezdett a napi új esetek száma. Tegyük hozzá, a franciák lépése némiképp gazdasági jellegű: nyilván nem sajnálják, hogy a kis földrajzi közelségben lévő Barcelona helyett sok francia majd a Riviérát választja…

 

Mindenesetre ezek az intézkedések arra utalnak, hogy Spanyolországgal szemben hamarosan más országok is korlátozásokat fognak bevezetni. Márpedig a spanyol GDP 10 százalékát az idegenforgalom adja.

 hirdetes_810x300  

 

A spanyol közegészségügyi hivatal csütörtökön és pénteken is napi 920 új esetet jelentett, ami a legtöbb május eleje óta. A legérintettebb régió Katalónia, ahol korlátozó intézkedéseket is bevezettek már a járványgörbe „ellaposítása” céljából. Barcelonában bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket két hétre, a bárok és kocsmák esetében a záróra legkésőbb éjfélkor kötelező. Segria tartományban néhány települést már részleges vesztegzár alá vettek.

 

A Sky News közlése szerint a legnagyobb brit utazási iroda, a TUI augusztus 9-ig minden Spanyolországba irányuló útját felfüggesztette. Madrid most arról győzködi Londont, hogy legalább a spanyol fennhatóság alá eső Kanári- és Baleári-szigeteket mentsék fel a karanténkötelezettség alól. Közben a döntéshozók rendre azt sulykolják a sajtóban, hogy Spanyolország biztonságos ország, semmivel sem rosszabb a helyzet, mint más országban.

 

Franciaország sem áll jobban. A koronavírus első hulláma ott hasonlóan nagy véráldozattal járt, mint Spanyolországban. Az elmúlt néhány napban az új fertőzések száma elérte az 1000 főt. Lényegében, a nehezen újrainduló turisztikai szezont csírájában kezdi elfojtani a második hullám.

 

Gyakorlatilag minden dél-európai ország azért imádkozik, hogy legalább néhány hétig tudjon bevételt szerezni az idegenforgalomból, mielőtt eltagadhatatlanná válik a koronavírus második hullámának jelenléte. Most ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy nem kell télig várnunk a koronavírus-járvány újbóli fellángolására.

 

Olaszország, amely a világon először rendelt el országos szintű karantént az első hullám idején (miután az olasz halálos áldozatok száma meghaladta a kínai áldozatok számát), másodszorra aligha meri bevállalni ezt a lépést, amely csaknem teljesen taccsra tette a gazdaságot. Guiseppe Conte kormányfő egyik közeli munkatársát idézve a Bloomberg azt írta, hogy az országos lezárás Olaszország számára olyan „sokkterápia” volt, amit „nem szabad megismételni”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!