A világjárvány hónapok óta meghatározza mindennapjainkat. A 2020-as év koronaválsága az állam, a vállalkozók, a magánszemélyek és az önkormányzatok életében is nagy változásokat hozott.

 

A Körkép.sk Bős polgármesterénél érdeklődött a koronavírus önkormányzatokra kifejtett hatásáról. Fenes Ivánt az aktuális költségvetésről, a város céljairól, s a koronaválság melletti kulturális- és sportéletéről faggattuk.

 

Hogyan mutatkozik meg a koronaválság Bősön? Miképp állnak az állami juttatásokkal?

 

 hirdetes_810x300  

Tavaly 1,8 millió eurót kaptunk  az államtól a fizikai személyek után. Az idei évet növekedéssel számolva megközelítőleg 2 millióra euró terveztük. Ennek oka, hogy az állam az önkormányzatoknak több bevételt prognosztizált. Mi óvatosak voltunk, s nem terveztük be az egész összeget. Látszik, hogy van emelkedés a tervezetthez képest. Ez reális is, hiszen nőttek a kiadások, pl. a bérek, amit ránk hagytak, de külön pénzt nem adtak rá.

 

Mit kell pontosan érteni ez alatt?

 

Gondolok itt az óvodákra, iskolai napközikre, melyek esetében nagyon megnőttek a bérek. Tehát azt mondták, hogy ezt ki kell gazdálkodnunk… De kételyeim voltak a gazdaság jövőjével kapcsolatban.

 

 

 

Mi a jelenlegi helyzet, mit mutatnak a számok?

 

Azt, hogy az idei év első hat hónapja után a tavalyihoz hasonló bevételeink lesznek. Ez másfél, két százalékkal kevesebb a tervezettnél.. Ősszel a helyzet várhatóan tovább rosszabbodik -, így felmerül a kérdés, hogy a pluszköltségeket miből gazdálkodja ki az önkormányzat?.

 

Mit takar pontosan a béremelkedés?

 

A bérek sújtanak a legjobban bennünket. Bősön ez esetünkben 150 000 euró emelkedést jelent a három óvoda, a napközik esetében. Miközben a bevételek esetében a tavalyi szinten vagyunk. Ki kell jelenteni, hogy a havi rezsi az, ami megfojtja az önkormányzatokat. Elsősorban annak köszönhetően, hogy a béreket kétszer emelték: szeptemberben, majd januártól.

 

 

Mi a véleménye a pedagógusok bérének emelkedéséről?

 

Természetesen a tanítók nagyon is megérdemlik, amit az állam meghatározott a számukra. Sőt! Szó sincs arról, hogy sajnálnám tőlük. Dehogy sajnálom. Így is kevés az, amit kapnak, csak nem megoldás, hogy idevágják az önkormányzatoknak, majd a  végén következik a krízis.

 

Bős esetében ez mennyire érződik?

 

A mi esetünkben tavaly májusban 118 000 eurót utalt át az állam adóból, idén 109 ezret. 2019 júniusában átutalt az állam 155 ezer eurót, idén 141 000 eurót kaptunk. És ugye jön a július, amikor is 8,1 százalékos mínusszal számolunk, ami 10 ezer euró feletti hiányt jelent ezekben a hónapokban ami azért ez elég nagy „érvágás”.

 

Jelenleg a tavalyi bevételek szintjéről beszélünk, holott a bérek jócskán megemelkedtek. Már sok helyen hallani, hogy a vírus az nem volt, hanem lesz. Nem beszélve annak gazdasági és egyéb következményeiről, amik most fognak következni, s bizony a jónép is meg fogja érezni. S, ha a jónép megérzi, azt megérzi az önkormányzat is.

 

Mert ugye, ha csak a Dunaszerdahelyi járást nézzük, itt is megemelkedett a munkanélküliség (kettő százalékról hat százalékra), ami még mehet akár tovább is,. S ugye, aki munkanélküli, azután mi se kapunk semmit.

 

Koronavírus: visszapillantás az arcmaszkok szétosztására. (Kép: Bős város)

 

És mit tudnak kezdeni ezzel az egésszel?

 

Nálunk a havi rezsi – beleértve az intézmények fönntartását, áramszolgáltatót, gázt, béreket, stb. –, a múlt hónapban meghaladta a 141 000 eurót, amihez hozzá kellett tenni. Nem beszélve arról, hogy az előző hónapokban még kevesebb volt a bevétel, így a tartalékot, amif az első három hónapban tettünk félre, már föléltük. Nem beszélve arról, hogy ki hogyan zárta a tavalyi évet. Az segített rajtunk, hogy nem költünk semmit.

 

 

Mit ért ezalatt?

 

Azt, hogy azonkívül, hogy rendezzük a rezsit, kifizetem a béreket, nem nagyon költünk semmire.

 

Miért?

 

Egyrészt, mert nincs pénz. Másrészt, mert a vírus miatt sok minden bedöglött, pl. az idegenforgalom, a turizmus, a sport és egyéb más rendezvények elmaradása. Bősön ez sok pénzt teszi ki, pl. csak az autóbusz működtetése, a kisbusz, ami mindig ment szinte minden nap. Ez már nem ment hónapokig.

 

Ugyancsak a sport, a birkózás, a labdarúgás sem, hiszen megállt a liga, nem kellett béreket fizetni, stb. Mi több, a Csemadokra se költöttünk, ahogy a többi csoportosulásra se.

 

Ha tehát a rezsit kifizetjük, nem marad arra sem, hogy egy szöget elüssünk. De a valóság más, hiszen kiadás mindig van, a várost meg kell tartani. Aa közrendet, a parkok és a közterületek gondozását fenn kell tartani. Söprünk, kaszálunk, tisztán tartjuk a várost.

 

Az elmaradhatatlan javításokat is el kell végezünk.. A meglévő beruházásokat be kell fejezni. Például nyári szünet lévén az óvodákat rendbe kell tenni (fertőtlenítés, festetés, stb.). Természetesen, fizetjük a hiteleket és egyéb mást. A beruházások folyamatban vannak, s ott az önrészt hitelből finanszírozunk.

 

Hogyan fogják ezt a továbbiakban oldani?

 

A helyzet olyan jelenleg, hogy városként nem szervezünk semmiféle különlegesebb rendezvényt, próbálunk mindent minimalizálni.

 

 

És mi lesz a tervekkel, beruházásokkkal?

 

Természetesen törekedünk arra, hogy mindennel elkészüljünk, tartsuk a szavunkat. Ilyen például az egészségügyi központ befejezése, az óvoda felújítása, az iskola helyzete, stb. Tehát mindarra, amire van pénzünk.

 

Emellett a tűzoltószertár bővítése is napirenden. Ugyanakkor amit kaptunk harmincezer eurót, az a felét sem takarja, ezek mind-mind olyan dolgok, amikkel szembe kell nézni, de ezeket mind be fogjuk fejezni. Én személy szerint fontosabbnak tartok egy méter járdaépítést, vagy amire szükség van a városban, mint valami olyat támogassak jelenleg, ami nem a legszükségesebb.

 

A közeljövőben sem lesznek rendezvények?

 

Próbáltunk mindenhol spórolni, így e téren is, s ha kell, szerényebb rendezvényt tartunk, mint régen, és próbálunk szponzort keresni. Pl. a labdarúgásnál is, hiszen a harmadik liga helyett az ötödik ligába jelentkeztünk be. Sajnos, meg kellett lépnünk ezt is, s nem hiszem, hogy olyan nagy katasztrófa lenne, mert az a lényeg, hogy legyen az embereknek vasárnaponként lehetőségük kimenni futballmeccsekre. S az, hogy most egy másik ligában játszunk, kettővel lejjebb, nem hiszem, hogy akkora érvágás lenne. Azt gondolom, meg is értik. Ezáltal tudom más szervezetnek is mondani, hogy nézzétek, oda se tudok adni, hiszen azt nem lehet, hogy valahova adok, valahova nem adok pénzt.

 

 

 

Hogyan tovább?

 

Meglátjuk a módosításoknál, bizonyára ezek a tételek kikerülnek a költségvetésből, mármint a kulturális- és sportrendezvényeket érintő kiadások nagyja. Velük nem számolunk. Valahogy próbáljuk túlélni.

 

A jelenlegi „koronaidőszakban” fizetik a helyi adókat, illetékeket? Mik a tapasztalatok Bősön?

 

Mi az adókat sem küldtük ki, most kezdtük, tehát az első félévben nem küldtünk ki ingatlanadót. Most kezdik a hulladék utáni illetéket is kézbesítési.  A nyugdíjasok nagy része már fizetett is, nekik ugye 50 százalékos a kedvezmény.

 

Nálunk 20 euró a szemétilleték, amit sokan sokallják. Érdekes az emberek szemlélete, hiszen ez a valós kiadásokat sem fedi…. Az emberek hajlamosak mindenfélére kifizetni a pénzeket, mint pl. egy belépő „tizen valahány” euró, de hogy egész évben elviszik tőle a hulladékot, az sok. Mivel tavaly már láttuk, hogy szükség van bevételi forrásra, így emeltünk az ingatlanadókon. Talán így megtaláltuk a kieső rész fedezetét.

 

 

 

Mit szóltak a lakosom az adóemeléshez?

 

Hát, mikor valaki megkérdezi tőlem, miért lett több az adó, el kell magyaráznom, hogy az adót nem mi szabjuk meg, hanem a törvény, ami alapján nekünk csak lehetőségünk van egy meghatározott összegkeretben mozogni. Van alsó- és felső határ. A rendelet törvényes. Nincs ebben semmi kivetnivaló, s mindig szoktam mondani, hogy az idekerül a város költségvetésébe, s mind hasznos célra lesz fordítva.. Vannak, akik a növelés okát megállapítva arra jutottak, hogy azért lett emelve, mert város lettünk. Ez nem igaz. Azért több, mert eddig kevés volt. Én is éppen úgy befizetem, mint más.

 

 

 

Mit szól ezekhez a nem túl biztató reakciókhoz?

 

Nem szabad mindig megijedni az ilyenfajta véleményektől, hiszen olykor, amit ingyen csinálnak, az sem elég. Lényeg az, hogy a város működjön. Én a városért felelek, s azért, hogy a gazdálkodás rendben legyen és működjenek az intézmények. Elsősorban a kötelező feladatok megoldása a célunk, s aztán jöhet a többi.

 

 

Kitartást, és sikeres működést kívánunk. Köszönöm a beszélgetést.

 

Én is köszönöm.

 

Laky Erzsébet

 

Fenes Iván a bősi karantén-központról: Nem tehetünk ellene semmit. Most az a legfontosabb, hogy legyőzzük a koronavírust (Interjú)

Koronavírus: kiürültek az utcák Bős városában is (Képekkel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.