Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Pénteken tárcaközi egyeztetésre került az állampolgársági törvény módosítása. A legfontosabb módosítások sajnos a magyar kedvezményes honosítást illetően nem hoznak változást, sőt, olyan jogokat kínálnak a külföldön élő szlovákok számára, amelyeket a felvidéki magyaroktól megvontak.

 

A tárcaközi egyeztetésre bocsájtott módosítás lehetővé tenné a szlovák állampolgárság megszerzését olyan személyek számára, akik szlovák származásúak legalább egy szülői, nagyszülői vagy dédszülői ágon.

 

Nem fosztanák meg a módosítás után az állampolgárságuktól azokat, akik a másik ország állampolgárságára születésüknél fogva jogosultak, vagy házastársuk miatt vennék fel, vagy ha kiskorú gyermek igényli azt.

 hirdetes_810x300  

 

Akkor sem lehetne a jövőben megvonni a szlovák útlevelet, ha a másik felvett állampolgárság olyan országhoz tartozik, ahol a polgár legalább három éve regisztrált, bejelentett vagy egyéb formában nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt hivatalos papírokkal is alá tudja támasztani.

 

Érdemes kiemelni, hogy a módosítás indoklásában megjegyzi, hogy nem csak azon személyek szlovák állampolgárságát utasítanák el, akik biztonsági kockázatot jelentenek, hanem azokét is, akik „a Szlovák Köztársaság szociális rendszerére nézve terhet, kockázatot jelentenek, vagy akik befogadása szembe megy a közérdekkel vagy Szlovákia közrendjének érdekével”.

 

A cseh állampolgároknak a szlovák állampolgárság megszerzésénél a módosítás után nem kellene igazolniuk szlovák nyelvtudásukat, ezt a beterjesztők a két nyelv hasonlóságával indokolják.

 

Fontos változás lenne, hogy az állampolgárságuktól megfosztott személyek az újbóli honosítási kérelmét már nem a belügy által meghatározott kivétel alapján ítélnék meg, hanem a standard eljárás keretében, és nem szükséges bejelentkezniük az idegenrendészetnél sem.

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a TASR hírügynökségnek a kormányprogramra hivatkozott, amelyben a kabinet vállalta, hogy a tartósan külföldön élő szlovák állampolgároknak lehetővé teszi a kettős állampolgárságot.

 

„Örülök, hogy megszületett ez a módosítás. Véleményem szerint a gyakorlati tapasztalatok alapján szakmailag megalapozottan készítettük elő”

 

fogalmazott.

 

A 2010-ben Robert Fico első kormánya által módosított állampolgársági törvény a szlovák Alkotmányt semmibe véve minden olyan állampolgárt megfoszt az állampolgárságától, aki felveszi egy másik országét. A törvény a 2010-es választások előtt, nacionalista indíttatásból született arra reagálva, hogy a magyar kormány egyszerűsített honosítást tett lehetővé a határon túli magyarok számára. Eddig 3400 ember veszítette el a törvény miatt szlovák útlevelét – és valószínűleg több tízezer felvidéki magyar tántorít el attól, hogy kérvényezze a magyar állampolgárságot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!