Nyitókép: GettyImages

 

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a fogyasztók elsősorban annak próbálnak utánajárni, hogy mire van joguk, ha a légitársaság törölte a járatukat – tájékoztatott Katarína Zalaiová, az Európai Fogyasztói Központ szlovákiai szervezetének igazgatója.

 

A központhoz olyan kérdések is érkeznek, hogy mit kell tennie a fogyasztónak, ha nem tud eljutni a reptérre, illetve fél útra kelni.

 

 hirdetes_400x285  

„Amennyiben a légitársaság törli a járatot, akkor az utasnak joga van a repülőjegy árának 100%-os visszatérítéséhez, vagy igénybe vehet egy másik járatot. Ebben az esetben tanácsos közvetlenül a légitársasággal kommunikálni”

 

– jegyezte meg Zalaiová.

 

Némelyik légitársaság olyan utalványokat is kínál, amelyeket az utasok az érvényességi idő lejártáig használhatnak fel. Zalaiová elmondása szerint az utasoknak jogukban áll választani: vagy a pénzüket kérik vissza, vagy elfogadják a légitársaság által felkínált utalványt.

 

„Az Európai Bizottság ajánlása szerint az utalványoknak legalább egy évig érvényesnek kellene lenniük, és amennyiben az utas nem használja fel, a légitársaságnak vissza kell adnia a pénzt”

 

– konstatálta.

 

Aki nem mer elutazni, kérheti a foglalás törlését

 

Abban az esetben, ha légitársaság nem törölte a járatot, de az utas objektív okok miatt – például lezárják annak az országnak a határait, ahol a reptér van – nem tud eljutni a reptérre, akkor elsősorban az adott légitársaság feltételeivel és szabályaival kell megismerkedni.

 

„A kialakult helyzetre való tekintettel a légitársaságok személyre szólóan módosíthatják azoknak az utasoknak az igényeit, akik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott óvintézkedések miatt nem tudták felhasználni a megvásárolt repülőjegyüket”

 

– magyarázta Zalaiová.

 

Amennyiben az utas az utazástól való félelme miatt nem használja fel a repülőjegyét, akkor megkérheti a légitársaságot, hogy törölje a foglalását. Zalaiová azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a foglalás törlésére a légitársaság általános szállítási feltételei vonatkoznak.

 

„A foglalás ingyenes törlésének lehetőségét annál a légitársaságnál ellenőrizzük le, amelyikkel repültünk volna. A rendkívüli helyzet miatt némelyik légitársaság lehetővé teszi, hogy az utas költségmentesen módosítsa a foglalás időpontját, vagy véglegesen törölje a foglalását”

 

– magyarázta Zalaiová, majd hozzátette: abban az esetben, ha a légitársaság feltételei között ilyen rendelkezés nem szerepel, akkor az utasnak kapcsolatba kell lépnie a légitársasággal, megmagyarázni a helyzetét és egyezségre jutni vele.

 

„Az Európai Fogyasztói Központ szlovákiai szervezetéhez leggyakrabban olyan esetekben fordulnak az utasok, amikor a gépük túl sokat késik, törlik a járatukat, illetve elveszítik a vagy sérülten kapják meg a poggyászukat”

 

– mondta Zalaiová.

 

Ahhoz, hogy a központ foglalkozzon az esettel, az adott légitársaságnak az EU-s tagországokban, Izlandon, Norvégiában vagy Nagy-Britanniában kell lennie a székhelyének. További feltételnek számít, hogy a fogyasztó individuálisan már megpróbálta megoldani a problémáját a légitársasággal, de nem járt sikerrel, továbbá a fogyasztó még nem vitte bíróság elé az ügyet.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!