Artúr, Vince
  • HUF: 356.83
  • USD: 1.22
  • 4 °C
  • 11 °C
Mindennapjaink

Magyarságkutató Intézet: nemzetközi eredmények erősítik a Magyarságkutató Intézet kutatóinak téziseit

Az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal

Nyitókép forrása: 24.hu

 

A Human Genetics nemzetközi tudományos folyóiratban a vaskori ázsiai hunok genetikáját vizsgáló publikáció szerzőinek megállapítása alapján az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal – tudatta a Magyarságkutató Intézet kedden az MTI-vel.

 

A közlemény a július 30-án megjelent tanulmány kapcsán kiemelte, hogy “a nemzetközi eredmények erősítik a Magyarságkutató Intézet kutatóinak téziseit”.

 

A részletekről közölték, hogy a publikációt jegyző Christine Keyser és kutatótársai 52 csontmaradványt vizsgáltak a Közép-Mongóliában feltárt Tamir Ulaan Khoshuu temetőből.

 

A temetőt – folytatták – az ázsiai hun korban használták “Krisztus születésének ideje környékén”. A publikációban a genetikusok leírják a temetőben kimutatható rokoni viszonyokat, amelyekből a társadalmi szerveződésekre következtetnek – ismertette a Magyarságkutató.

 

A kommüniké szerint a szerzők kutatásukat kiterjesztik arra, hogy az ázsiai hun minták, mely más archaikus mintákkal mutatnak genetikai kapcsolatot. “Az adatbázisban való keresés alapján közös férfi ágú haplotípust írnak le két ázsiai hun minta és III. Béla (1172-1196) örökítőanyagával” – írták.

 

Mint hozzátették, két másik ázsiai hun lelet a székesfehérvári bazilikában feltárt II/54 jelzésű mintával mutat genetikai kapcsolatot. Négy ázsiai hun minta esetében a honfoglaláskori magyarokkal mutatnak ki hasonló haplotípust a szerzők.

 

Ezek alapján a szerzők kiemelik – hívta fel a figyelmet a Magyarságkutató Intézet -, hogy az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal.

 

A Neparáczki Endre és munkatársai által korábban kimutatott hun, avar, honfoglaló magyar férfi ágú genetikai vonal nagy valószínűséggel az ázsiai hunokra vezethető vissza.

 

A közlemény megállapította, hogy ezen adatok megerősítik a 18. század óta vitatott tézist, miszerint az európai hunok az ázsiai hunok leszármazottjai. Tehát néhány ázsiai hun apai és anyai vonal is visszavezethető egy közös ősre, amely megtalálható az európai hunokban, az avarokban, a mongolokban, a honfoglaló magyarokban és a Turul-dinasztiában (Árpád-házi dinasztiában). “Ez a megállapítás támogatja, hogy ezen népeknek közös szkíta-szibériai őseik lehettek” – zárták közleményüket.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Havril G.
2020. aug. 04. 21:37

Majd ha a " brit tudósok" is megerősítik ezt a húsbavágóan fontos felfedezést!!

Ölvedi Balázs
2020. aug. 04. 22:08

Felcsúti szál nincs egészen véletlenül a hun vérvonalban??!! Mert nagyon meglepődnék ha nem!! Vagy az majd a következő hét felfedezése lesz?

GéKI
2020. aug. 05. 15:22

„Egy nemzetközi populációgenetikai kutatásban komoly eredmények születtek az Árpád-ház apai vonalaira vonatkozóan. 4500 éve a mai Afganisztán területén éltek az Árpád-ház apai vonalú ősei. Az Árpádok dinasztiája férfiágon öröklődött, így az Árpádok apai vonalának a vizsgálata valóban releváns információt hordozhat az Árpád-házra vonatkozóan.” Az Árpádok apai vonala az R1a-haplocsoporton belül az R1a-Z93, azon belül az R1a-Z2123 és azon belül az R1a-Y-2633-as alcsoportba tartozik. A lényeg az, hogy amikor a feltételezett "finnugor alapnyelvet" beszélték, akkor az Árpádok elődei még biztosan nem élhettek együtt azokkal, akik azt beszélték. Az Árpádoknak, tehát biztos, hogy nem "finnugor őseik" voltak... Már ennek a kimondása is óriási eredmény! Mert, hogy nemzetközi kutatásban már nem lehet érvényesíteni a korábbi prekoncepciókat. A "finnugor" ámokfutás véget ért

Zoz
2020. aug. 07. 14:00

Ugrott a finnugor ! 😁😂 Végre !

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket