Nyitókép forrása: facebook/ Polícia SR

 

A rendőrség Facebook-oldalán közzétett nyilatkozat szerint kezdetét vette a büntetőeljárás a Szlovák Nemzeti Stadion ügyében, egyrészt Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, másrészt a kormányhivatal által tett feljelentés alapján.

 

A rendőrség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés súlyos bűncselekménye gyanúja miatt nyomoz, de ma megszellőztették, hogy további két váddal bővülhet a nyomozati anyag. További információkat a folyamatban lévő nyomozás miatt a rendőrség nem közölt.

 

Pellegrini „mossa kezeit”

 

 hirdetes_400x285  

Közben a TASR hírügynökség közölte, hogy Peter Pellegrini volt smeres kormányfő kijelentette, hajalndó vallomást tenni a rendőrségen a nemzeti stadion ügyével kapcsolatban. Állítása szerint az ő lelkiismerete tiszta, és kormánya csak az aláírt szerződések szellemében hozta meg  döntést a stadion megvételéről. Egyúttal megpróbálta a felelősséget az akkori oktatási és sportminiszterre, az SNS-es Martina Lubyovára terhelni, mivel ő terjesztette a kormány elé a megvételről szóló határozati javaslatot.

 

Az SNS nyilatkozatban utasította el Pellegrini alibizmusát, felszólította, hogy ne hárítsa el magáról a felelősséget, és emlékezetett, hogy Pellegrini Lubyovához hasonlóan szintén „bábáskodott” a projektnél, hiszen 2014-ben néhány hónapig oktatási miniszter is volt, 2018-tól pedig kormányfőként ténykedett.

 

A Matovič-kormány júliusban jelentette be, hogy nem vásárolja meg az erősen túlárazott-gyanús nemzeti stadion Ivan Kmotrík oligarchától arra hivatkozva, hogy a 2013-ban és 2016-ban írt szerződések nem érvényesek.

 

Peter Pellegrini kormánya nem sokkal a választások előtt hozott döntése alapján az állam közel 100 millió euróért vásárolta volna meg a nemzeti stadion Ivan Kmotrík cégétől, hogy aztán azt Ivan Kmotrík klubja, a Slovan használhassa állandó jelleggel. A stadion költségei eredetileg 24 millió euróban állapították meg, de 2016-ban váratlanul 75 millióra hízott, azzal együtt, hogy az állam 27 millió eurós előleget is átfizetett Kmotríknak az építési költségekre.

 

A Matovič-kormány egyik első ígérete az volt, hogy a botrányos ügyletet meghiúsítja. A feljelentésen túl az állam követeli vissza a már kifizetett 27 millió eurós előleget is.

 

TRESTNÉ STÍHANIE V SÚVISLOSTI S VÝSTAVBOU NÁRODNÉHO FUTBALOVÉHO ŠTADIÓNA➡️Dňa 30.07.2020 bolo zo strany vyšetrovateľa…

Posted by Polícia SR – Bratislavský kraj on Wednesday, August 5, 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.