Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A kormány már júliusban jelezte, hogy a 6 évnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a súlyos egészségkárosultak (ZŤP) számára el fogja törölni a gyógyszerek után fizetendő térítési díjat.

 

A Webnoviny.sk az egészségügyi minisztériumot kérdezte a készülő törvény részleteiről, arról, hogy mikor lép hatályba, a kedvezmények az összes gyógyszerre vonatkoznak-e majd vagy csak az előírt hatóanyagot tartalmazó legolcsóbb gyógyszerre.

 

 hirdetes_810x300  

A kritérium a bevétel magassága és a gyógyszer ára lesz

 

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a kormány a programnyilatkozatában is ígéretet tett arra, hogy a 6 évnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a súlyos egészségkárosultak számára eltörli a gyógyszerek után fizetendő térítési díjat.

 

Eliášová elmondása szerint a kockázatos csoportba tartozók térítési díjánál figyelembe fogják venni a bevételük összegét „a legolcsóbb helyettesítő gyógyszer térítési díjának összegéig“.

 

A szóvivő közölte, hogy az egészségügyi tárca jelenleg a komplex törvényjavaslat elkészítésén dolgozik, amit aztán tárcaközi egyeztetésre bocsátanak. A módosításokat és a javaslatokat ezután fogják bemutatni a nyilvánosságnak.

 

A nyugdíjasok havonta átlagosan 8 eurót fizetnek a gyógyszereik után

 

A Dôvera egészségbiztosító tájékoztatása szerint tavaly egy szlovákiai nyugdíjas havonta átlagosan 8 euró 12 centet fizetett a gyógyszerei után. Matej Štepianský, a Dôvera PR specialistája szerint a biztosító esetében a nagy összegek kifizetésének kompenzációjánál az ún. önrészesedési határt veszik figyelembe. Ez az önrészesedési határ meghatározza azt a maximális összeget, amivel a biztosítottak kiválasztott csoportja hozzájárul a megvásárolt gyógyszerekhez.

 

Martin Vlachynský, a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézetének (INESS) elemzője szerint a gyógyszerek után fizetendő térítési díj megszüntetése csökkenteni fogja az egészségbiztosítók közötti konkurenciát, hiszen a gyógyszerek után fizetett összegek visszatérítését éppen az egyik nagy kedvezményükként használják fel.

 

A biztonsági korlát nem vonatkozik mindenkire

 

A gyógyszerek után fizetett térítési díjakra jelenleg az ún. biztonsági korlát vonatkozik. Ez alapján az egészségbiztosítók a kiválasztott csoportok pácienseinek felszólítás nélkül visszatérítik a pénzt, ha az előírt gyógyszerekért többet fizettek.

 

A súlyos egészségkárosultak esetében egy negyedévre 30 euró a biztonsági korlát, a nyugdíjasok esetében pedig 45 euró.

 

Az egészségügyi minisztérium azonban felhívja a figyelmet, hogy a biztonsági korlátba beletartoznak a legolcsóbb generikus gyógyszerek után fizetett térítési díjak is, ami annyit jelent, hogy a korlát a gyógyítandó betegségre szánt legolcsóbb gyógyszerekre vonatkozik.

 

Ezenkívül a korlát nem vonatkozik azokra a személyekre, akiknek adóköteles jövedelmük van – kivételt képez a munkaviszonyon kívül végzett megállapodásból származó bevétel –, illetve azokra, akiknek a nyugdíja magasabb 372 eurónál. Továbbá a korlát azokra a gyógyszerekre sem vonatkozik, amelyek nem az egészségbiztosításból vannak térítve.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!