A budapesti székhelyű Panoráma Világklub 2020. szeptember 19. és október 6. között megrendezi a X. Magyar Világtalálkozót, melyet a koronavírus-járvány miatt májusról szeptemberre halasztottak. A rendezőség természetesen a preventív és egyéb biztonsági előírások szigorú betartása mellett szervezi a találkozót a Nemzeti Összetartozás Éve tiszteletére és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából.

 

A Világtalálkozó nyitónapja – egész napos rendezvény „A Vidék Napja” címmel – 2020. szeptember 19-én, szombaton,  lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson, ahol egyrészt a Magyar Kultúra Lovagjainak találkozója mellett trianoni Székelykaput avatnak, kulturális műsorok, kiállítások, bemutatók, főzőversenyek lesznek, illetve megszervezik „A hátrány előnyei” címmel konferenciát.

 

A X. Világtalálkozó keretében megszervezik Társadalmi Párbeszéd Fórumot  Trianon 100 – a békediktátum következményei, tanulságai” címmel és szeptember 26-án, szombaton, a Pest megyei Nyársapáton rendezik meg a Magyar Konyha Világnapját, ahol elsősorban az elszakított magyar területek gasztronómiáját, ételeit, italkülönlegességei mutatják be, főzőversennyel gazdagítva.

 

 hirdetes_400x285  

Sajnos az igen nagy jelentőségű Trianoni Emlékút elmarad, éppen a járványügyi helyzet miatt, de a jövő évben – június 4-i kezdettel – megtartják. A rendezvény sokoldalúságát tekintve azonban ismertetjük a tervbe vett programot. Most szeptemberben a következő útvonal lett volna:

 

2020. szeptember 28-án, hétfőn – a Világtalálkozó keretében – útjára indult volna a Trianon Emlékút, a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében, melynek első állomása a Felvidék, a következő útvonalon: Budapest – Dévény – Pozsony – Bős – Nagymad – Dunaszerdahely – Zsére, közben Dunaszerdahelyen, valamint Nagymadon ünnepi gálaműsort is szerveztek volna, ahol anyaországi és felvidéki magyarok találkoztak volna egymással.

 

Szeptember 29-én, kedden, az emlékút folytatódott volna a Selmecbánya – Rimaszombat – Rozsnyó – Várhosszúrét útvonalon, majd szeptember 30-án, szerdán, Krasznahorkán és Kassán keresztül Munkácsra és Beregszászra, majd Benébe érkeztek volna az emlékút résztvevői.

 

Október 1-jén, csütörtökön, a Kárpátaljáról Erdélybe vándorolt volna az emlékút csapata, mégpedig Csetfalvára, Nevetlenfaluba, Nagybányára és Koltóra. Október 2-án, pénteken, erdélyi kirándulások lettek volna a következő útvonalon: Dés – Szeretfalva – Szászrégen – Marosvécs – Szováta – Parajd – Korond- Székelyudvarhely, ez utóbbi városban az Erdélyi Világklub szervezésében vacsorával egybekötött műsoros estet tartottak volna.

 

Október 3-án, szombaton a Székelyudvarhely – Fenyéd – Hargita- Csíksomlyó – Csíkszereda – Csíkkozmás – Kászonok – Kézdivásárhely – Gelence útvonalon haladt volna tovább az emlékút, majd október 4-én, vasárnap Brassó, Fogaras, Nagyszeben, Gyulafehérvár és Csernakeresztúr volt a cél. Október 5-én, hétfőn, Erdélyből átvándoroltak volna a Délvidékre a Vajdahunyad – Déva – Lugos – Temesvár –  Zenta – Törökbecse útvonalon, Törökbecsén szintén műsoros est kíséretében.

 

Október 6-án – a Trianoni Emlékút utolsó napján – Pétervárad, Újvidék, Szabadka és Röszke érintésével tértek volna vissza Budapestre. Mindezt – amint azt hangsúlyoztam – 2021-ben szervezik meg, ez csak ízelítő, kedvcsináló volt a jövőre nézve.

 

Dr. Tanka László újságíró, jogász, a Panoráma Világklub alapító elnöke a következőképpen nyilatkozott a találkozó előkészületeiről:

 

„Az idén májusban szerveztük volna a X. Magyar Világtalálkozót, melyen a világ valamennyi tájáról idesereglettek volna a magyarok, úgy, ahogy azt az elmúlt kilenc évben tették/tettük. Szeptemberben azonban újra várjuk őket, ezúttal anyaországi rendezvényeinkre. Az idei találkozót 18 naposra terveztük, 9 nap lett volna a Trianoni Emlékút és további 9 nap pedig a magyarországi rendezvények. Azért is sajnáljuk, hogy az emléktúra elmarad, mert több tucat ember jelentkezett rá. 2021-ben azonban mindenképpen megrendezzük.  Addig is alkalmazkodnunk kell a járványügyi szabályokhoz, úgyhogy a Világtalálkozó valamennyi programja 500 fő alatti rendezvény lesz, és szabadtéri. Jelszavunk: Határtalan összefogás értékeinkért, magyarságunkért.”

 

A Panoráma Világklub egy világméretű, értékalapú, harmonikus együttműködésen alapuló, baráti civil szerveződés, amely – egyfajta szellemi hídként – az elmúlt másfél évtizedben kapcsolatait egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóratott honfitársaink között szervezi, másfelől megszólítja és bekapcsolja a Világklub-hálózatba Magyarország és a magyarság iránt rokonszenvet érző, érdeklődő, barátságot ápoló idegen népek, nemzetek fiait is.

 

2020-ig a világ öt kontinensének 95 országában (államában, régiójában) eddig összesen 250 társklub jött létre, Magyarországon 88, határain kívül 162 klub alakult. Fórumaikon, rendezvényeiken  a magyar értékek és teljesítmények közvetítése, Magyarország és az egyetemes magyarság jó hírnevének erősítése a cél. Kiemelt eseményük az évenkénti Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozata, amelyen közéleti-, művészeti- és civil elismerések is átadásra kerülnek.

 

A Panoráma Világklub jelenleg az egyetlen olyan civil tömörülés, amely még feldolgozza a nyugati szórványmagyarság értékeit is. Dr. Tanka László elnök – a nyugati szórványmagyarság körében tett rendszeres látogatása, kutakodása és interjúi alapján – több tucat könyvet adott ki azokról a Nyugatra menekült magyarokról, akik magyar értékekkel vívták ki elismerésüket a nyugati világban.

 

Tarics Péter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.