Nyitókép: webnoviny.sk

 

Ha a két szülő elválik, a gyerektartás összegét a bíróság állapítja meg. Mégpedig egyénenként különbözően.

 

Csehországban az ottani Igazságügyi Minisztérium egy ajánló erővel bíró táblázatot határozott meg, melyből a szülők kiszámíthatják, milyen összegre lenne jogosult a gyerek. A gyerektartás összege a szülő fizetéséből és a gyerek korából van kiszámítva.

 

 „Érdekes gondolat, mi is biztosan foglalkozni fogunk vele,“

 

 hirdetes_810x300  

– nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Peter Bubla, a szlovák Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályáról.

 

Számológép a gyerektartási díj kiszámítására

 

Bubla szerint Szlovákiában is érvényben vannak bizonyos bírósági standardok. A bírók az összeg meghatározásánál a korábbi bírósági döntésekből tudnak kiindulni.

 

Csehország 2010-ben alkotta meg az ajánló erővel bíró táblázatot, hogy egységesítse a bíróságok döntését ebben a kérdésben.

 

A táblázat szerint a cseheknél a gyerek a gyerektartási díjra kötelezett szülő fizetésének 11-15 százalékára jogosult. 18 éves kor felett ez 19-25 százalékra emelkedik. A cseh szülők ma már az interneten található számológéppel is kiszámíthatják az összeg nagyságát.

 

A minimális gyerektartási díj havi 29,4 euró

 

A családjogi törvény értelmében a bíró a gyerektartási díj összegének meghatározásánál figyelembe veszi a szülő képességeit, egészségügyi helyzetét, intelligenciáját, fizikai képességeit és végzettségét is.

 

Továbbá vizsgálja azt is, milyen lehetőségeket kínál a munkaerőpiac, hány éves a szülő, milyen a munkanélküliségi ráta, illetve az adott szakmában mennyi az átlagkereset. A bíró a szülő anyagi helyzetéhez, havi bevételéhez és juttatásaihoz mérten határozza meg a gyerektartási díj nagyságát.

 

A legalacsonyabb összeg a gyerekre érvényes létminimum 30 százaléka. Ennyit mindenképpen fizetnie kell az adott szülőnek, függetlenül a vagyoni helyzetétől. A létminimum egy gyerekre jelenleg 98,08 euró. Ennek 30 százaléka tehát 29,40 euró.

 

A gyerektartási díj lényege az is, hogy legalább olyan anyagi színvonalat határozzon meg a gyerek számára, mint amilyennel az adott szülő rendelkezik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!