Nyitókép: SITA/AP

 

A szakértők szerint a világ vakcina nélkül nem fog tudni megszabadulni a koronavírustól. A vakcina előállításán világszerte több tucat laboratóriumban dolgoznak, és a feltételezések szerint a hatásos oltóanyag az idei év végére már a piacon is elérhető lesz.

 

Lesz elegendő fecskendő és tű?

 

 hirdetes_810x300  

A világ népességét nem lesz egyszerű feladat beoltani. Az Európai Biológiai Védelmi Hálózat (EBN) felhívta a figyelmet arra, hogy csak az EU-nak 446 millió lakosa van. Ez azt jelenti, hogy mintegy 900 millió vakcinára lesz szüksége, ugyanis azzal számolnak, hogy egy ember két adag vakcinát fog kapni.

 

Az EBN szerint az oltási program a fecskendők és a tűk hiányán akadhat el. Az EBN ugyanis azzal számol, hogy a vakcinát nem fecskendőbe kimérve fogják szállítani, hanem üvegecsékben.

 

„Európában körülbelül egymilliárd fecskendőre és tűre lesz szükség az oltáshoz“

 

– jelentette ki az EBN, aki szerint az EU-s tagországoknak minél előbb el kellene kezdeniük a fecskendők és a tűk bebiztosítását.

 

Mi a helyzet Szlovákiában?

 

Szlovákiának mintegy tízmillió fecskendőre és tűre lenne szüksége ahhoz, hogy beoltsa a lakosságát. Mivel egyelőre nincs vakcina a COVID-19 ellen, ezért az egészségügyi minisztérium szerint nem biztos, hogy szükség lesz ennyi egészségügyi eszköz bebiztosítására.

 

 „Tárgyalunk ezeknek az összetevőknek a potenciális beszállítóival. Ezenkívül az egészségügyi tárca azokkal a társaságokkal is kommunikál, akik aktívan dolgoznak a vakcina előállításán és felülvizsgálják, milyen esetekben lesz szükséges ezeket az eszközöket bebiztosítani“

 

– mondta Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

 

Az Európai Biztosság a tagországainak felkínálta az egészségügyi felszerelések kedvező árú közös megvásárlását, amivel Szlovákia is szeretne élni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!