Nyitókép: Körkép.sk/archív

 

A koronavírus-járvány hónapokra leállította a kulturális és sportéletet szinte az egész világon, és bár már a második hullámot tapossuk, láthatóan már nem zárkózunk be annyira, mint korábban. A kultúrházakba és a közterekre, sportpályákra, ha korlátozottan és „spórolósan” is, de visszatért az élet. Így van ez Kulcsodon is. A csilizközi kisközségben augusztus elején nemzetközi sakkversenyre került sor.

 

A Kulcsod Kupa már második évfolyamát tapossa, tavaly Molnár Ernő hívta életre a községi önkormányzat támogatásával, és idén is hasonló felállásban sikerült megszervezni – még ha korlátozásokkal is. A kezdeményezés védnöke Bognár Csaba kulcsodi polgármester volt. Mint mondja, öröm, ha valaki önszántából vállalja egy-egy közösségi rendezvény, vagy verseny megszervezését, a községi önkormányzat pedig szívesen segít amiben csak tud. Idén például a kupák és egyéb ajándékok, valamint a helyszín bebiztosításával.

 

Molnár Ernő maga is gyermekkora óta hódol a sakknak, korábban a Körképnek nyilatkozva elmondta, azért is szereti ezt a sportágat, mert segít a stressz kezelésében, a gyorsabb gondolkodásban, és fejleszti a problémamegoldó készséget, ami általában megmutatkozik az iskolai előmenetelekben is.

 

 hirdetes_810x300  

Az alábbiakban a vele készült interjúnk olvasható:

 

Már rendelkeztél némi tapasztalattal a versenyszervezésben, ugyanakkor most meg kellett felelni a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak, intézkedéseknek. Mennyiben nehezítette a verseny életre hívását?

 

A bizonytalan helyzet miatt nem tudtam időben meghirdetni a versenyt, illetve a résztvevők száma is korlátozott volt. Sok külföldi játékos vett részt a versenyen, ezért egy esetleges határzár jelentősen csökkentette volna a versenyzők számát.

 

A baráti jellegű sakkverseny továbbra is egyedülálló a Csilizközben, fotó: Komjáthy Lóránt

 

Milyen összetételű volt a versenyzők sora?

 

Az 57 résztvevő több mint fele húsz év alatti volt, kilenc hölgy, és hat hatvan év feletti játékos vett részt a versenyen. Szlovákiából és Magyarországról is érkeztek játékosok, tehát főként magyar nemzetiségi összetételű volt a versenyzők csoportja.

 

A versenyzők egyénileg érkeztek, vagy sakk-klubok is megmérettették magukat?

 

Egyéni verseny volt, de sok klubból érkeztek csoportosan a versenyzők. Legtöbben a nagymegyeri Corvin Sakk-klubból, összesen kilencen.

 

Nem kevés sakktáblára, órára, stb. van szükség egy ilyen volumenű versenyhez. Hogy sikerült mindent bebiztosítani?

 

Mint tavaly, úgy idén is Szabó Zsolt nemzetközi versenybíró kölcsönözte a készleteket. Ő sajnos nem tudott a versenyen bíráskodni mivel lebetegedett.

 

Hagyományteremtő sakkverseny Kulcsodon

 

Te magad Komáromban csiszolódtál, tanultál sakkozni. Lakhelyedhez közelebb nem lett volna rá lehetőség?

 

Komáromnál közelebb, Dunaszerdahelyen és Győrben is foglalkoznak fiatalokkal, igazából nem tudom miért esett a választás akkoriban Komáromra. Ami miatt viszont ott maradtam, az egész biztosan megboldogult edzőnk, Kukel Imre kiváló pedagógiai érzéke és a nagyszerű társaság. A mai napig heti szinten találkozok a csapatársakkal, nagyon sok jó barátot szereztem a sakknak köszönhetően.

 

A versenyek sikerén felbuzdulva tervezed, hogy esetleg a szűkebb környezetedben segítsd, akár tanítsd a sakkozni vágyókat? Esetleg egy helyi sakk-klub létrehozása?

 

Ha megkérnek szívesen segítek szakmai kérdésekben, de edzéseket nem tartok. Egy évig foglalkoztam kezdő játékosokkal Komáromban, sajnos jelenleg az egyetem mellett nincs rá lehetőségem. Ha sakk-klubbot egyből nem is, sakk-kört szeretnék indítani majd a jövőben. Ha sikeres lesz, akkor lehet hogy komolyabban elgondolkodom egy helyi sakk-klub létrehozásán.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.