Fábián, Sebestyén
  • HUF: 357.94
  • USD: 1.21
  • 3 °C
  • 11 °C
Mindennapjaink

Napvihar érkezik a héten, erre készüljünk

Áramkimaradások, döglődő elektromos jeltovábbítás, pontatlan GPS, még az iránytű is megkergülhet

Nyitókép forrása: newsweek.com

 

Az űridőjárási szakértők intenzív napviharra figyelmeztetnek, amely ezen a héten éri el a Földet, és fennakadásokat okozhat az áramellátásban, a műholdas és elektromos jelek továbbításában, a szatellites kommunikációban és a rádiójelekben is.

 

A NASA előrejelzése szerint napunk koronakitörései által okozott napvihar leginkább csütörtökön érezteti majd hatását. A kitörést egyébként a csillagászok még augusztus 16-án szúrták ki, a jelenséget erőteljes fénytevékenységgel járó anyagkidobódások kísérik a nap felszínén. A koronakitörést a mágneses energia felszabadulása idézi elő, amely felgyorsítja a napkorona gázainak mozgását.

 

A napvihar során Földet elérő részecskék egy részét bolygónk mágneses tere nem tudja száz százalékban eltéríteni. Különösen a sarkoknál be-beszöknek a légkörbe, csodás fényjátékot idézve elő, amit Aurórának vagy sarkifénynek nevezünk. A napvihar ereje azonban alaposan eltorzítja a Föld mágneses terét, ami a felszínen is érezteti hatását.

 

Például az iránytűk pontatlanná válhatnak, a hosszabb csővezetékekben elektromosságot indukálódhatnak, túlfeszültséget okoznak az elektromos hálózatokban, amelyek pedig áramkimaradásokhoz vezethetnek. A jelenség befolyásolja a GPS berendezéseket is.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket