Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Németország ezen a héten kezdte el tesztelni a feltétel nélküli alapjövedelem intézményét. Finnország után így egy újabb „jóléti európai állam” kísérletezik a sokat vitatott módszerrel. Mindezt annak ellenére, hogy a témában úttörőnek számító finneknél a kísérlet negatív eredményt hozott.

 

A feltétel nélküli alapjövedelem olyan állami transzfert jelent, amelyet az állampolgár függetlenül attól megkap, hogy keres-e munkát, vagy sem. Az alapjövedelem pártolói abból indulnak ki, hogy az emberek kellően motiválttá válnak arra, hogy munkanélküliként töltött idejük alatt az alapjövedelem nyújtotta anyagi biztonságot tovább és/vagy átképzésükre fordítsák. A dolog nyilván gyerekcipőben jár, de nem annyira elrugaszkodott, ha azt vesszük figyelembe, hogy az állami kasszát terhelő kurzarbeit (bértámogatási) rendszer tartja el a német munkavállalók tíz százalékát, és ehhez jönnek még a munkanélküliek.

 

A német alapjövedelmi modell tesztje során a Gazdaságkutató Intézet 120 kiválasztott személynek fizet majd ki havi 1200 eurót három éven keresztül. Ez idő alatt végig figyelni fogják pénzköltési szokásaikat. Ezzel párhuzamosan 1380 kiválasztott személy is részt vesz a tesztben: nekik alapjövedelem nélkül kell majd boldogulniuk.

 hirdetes_300x300  

 

Nem véletlen az 1200 eurós összeg

 

Az egész kezdeményezés magánfinanszírozás keretében valósul meg, tehát a kísérlet nem a német adófizetőket terheli. A projekt mögött a Németországban 2014 óta működő Mein Grundeinkommen lobbicsoport áll.

 

A Business Insider közlése szerint a kísérletbe – nem túl meglepő módon – 140 ezer önkéntes jelentkezett be. A sikeresen pályázók három éven keresztül havi 1200 eurót kapnak, az egyetlen dolog, amit kérnek tőlük, hogy egy űrlapon részletesen vezessék mire mennyit költöttek, hogyan használták fel a kapott összeget.

 

Az összeg meghatározása sem véletlen, Németország 1200 euró a szegénységi küszöb.

 

Finnország próbaképpen bevezeti az alapjövedelmet

 

Pro és contra

 

Az alapjövedelem pártolói szerint a biztos havi megélhetési forrás növeli a polgárok szociális érzékenységét, a többség a pénzt át/továbbképzésre fordítaná, hogy idomuljanak a munkapiac elvárásaihoz.

 

Az ellenzők szerint azonban az alapjövedelem széleskörű bevezetése a társadalom népes rétegeit arra ösztönözné, hogy a pénzt olcsó gyorsételekre és streaming szolgáltatásokra költse, nem pedig élete egyenesbe hozására.

 

A finnek 2016-2018 között tesztelték, de sikertelen végeredménnyel, a kormány kénytelen volt bejelenteni az elképzelés bukását. Tavaly Olaszország vezette be a továbbképzésekben részt venni hajlandó, szegénységi küszöb alatt élő munkanélküliek számára. Gyakorta kerül szóba az alapjövedelem tesztelése Spanyolországban is.

 

A BBC kutatása szerint az alapjövedelem bevezetése érdemben nem emeli a foglalkoztatottságot.

 

Megbukott a finn alapjövedelem modellje

Mindenkinek: Havi átalányfizetés bevezetését javasolja Ferenc pápa

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!