A Körkép.sk olvasói előtt nem titok, hogy szívesen járok át a közeli Salgótarjánba. Beszívni kicsit a Cserhát erdejének levegőjét, szétnézni a piacon, megízlelni az aktuális gyümölcsöket. És persze pár szót váltani az ismerősökkel, akiket évek óta a piac „tartozékai” között tartok számon.

 

A határon kicsit féltem, mert ezekben a pandémiás időkben bármikor változhatnak a kilépési-belépési szabályok, de hál’ istennek! szabad volt az átjárás.

 

 

 hirdetes_300x300  

A Cserhát dombság erdeiben érezni lehetett az utóbbi esőzések hatását. A növényzet bujaságát nem lehetett nem észrevenni. Nemrégiben nagyon sok gombát hordott innen a nép, az időjárás ideális volt. A tölgyesek és a bükkerdők telítve voltak gombázókkal. Sajnos, korábban a méhészeknek nem volt ilyen szerencséjük az akáccal. Ebben az évben a kiterjedt akácerdők kevesebb virágport adtak a méhecskéknek.

 

 

Most viszont kezd érni a sok-sok erdei gyümölcs-finomság. Piroslik a málna és a csipke, érik a vadkörte. Kék már a kökény is, várja a beköszönő fagyokat.

 

 

Salgótarján megyei székhelyű város. Újkori történelme során egy volt a kevés ipari város közül. Lakossága is inkább munkásokból állt. Nem volt véletlen, hogy a Kádár-rendszer újjáépítette a várost, mely az akkori időkben teljesen modern arculatot kapott. Akkori arculata most is érződik, sokszor megosztva a közvéleményt is. A város viszont most is épül-szépül.

 

 

Akárhogy is van, ez a város tetszik nekem.

 

A piacon nagyon sokan voltak. Ezt bizonyára a „hosszú hétvége” okozta, mivel augusztus huszadika csütörtökre esett, így négy napig pihenhetett a magyar ember. Érdekes módon Szlovákiából most nem láttam ismerősöket, pedig nagyon jó az euró-forint árfolyam. Ez azért lehetett, mert péntek nálunk munkanap. Bizonyára az esetleges látogatásukat szombatra tartogatják.

 

 

Ilyenkor aztán szétnéznek, megtárgyalják az árakat, vásárolgatnak. A szlovákok kézzel-lábbal magyarázva, gyakran tört magyarsággal, de legtöbb esetben az árusok is bizonyítják, hogy értik a szlovák szót. Megértik, mert meg is akarják érteni, mit akar a vásárló. És ez így van jól. A vásárlás után megeszik a kolbászkát, a hekket, a csülköt, jó puha kenyérkével és savanyúval.

 

 

A piac felügyeletének engedélyével képeket készítettem a bőséges árukínálatról a kedves olvasók számára és talán érdekesek az árak is. Hiszen a pandémiás időszak alatt nagyon sokan nem jártak át vásárolni a határon túlra.

 

Át kell nézni, jók az árak. És bizonyára hiányoznak már a jó ismerősök is, amit be kell pótolni.

 

További képeink:

 

 

Mede Géza

 

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.