Nyitókép: europskenoviny.sk

 

Pozsony a friss járványügyi információk elemzése után vörösre változtatta a város COVID-jelzőlámpáját. A szemafor fázisa akkor változik, ha legalább két mutató érvényesül belőle. A városi szakértői csapat naponta figyeli a helyzetet és kiértékeli a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának, a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak és az egészségügyi minisztériumnak az adatait.

 

A szlovák főváros két hete indította el az ún. COVID-szemafort, amely a járványügyi adatok teljeskörű kiértékelése alapján lehetővé teszi a város számára, hogy időben reagálhasson a romló járványügyi helyzetre. Pozsony, ahogy közleményében fogalmaz, tudatában van annak, hogy a járványügyi megelőző előírások negatívan hatnak a lakosság mindennapjaira, ezért – mint mondják – nem veszik félvállról a döntéseket.

 

A város közlése szerint az utóbbi napok adatai azt bizonyítják, hogy Pozsonyban romlott a járványügyi helyzet, és a figyelt mutatók közül kettő is már a vörös fázisba került.

 

 hirdetes_810x300  

A közleményben kiemelték, hogy a magisztrátus csak saját hatáskörén belül járhat el és hozhat megelőző intézkedéseket. Megjegyezték, hogy például csak a saját szervezésű tömegrendezvényeket tilthatják meg, másokét nem, mint ahogy üzleteket, éjszakai bárokat sem zárathatnak be.

 

„Ezért a pozsonyi COVID-szemafor színváltoztatása ellenére továbbra is az országos tisztifőorvos előírásai érvényesek, amelyek lehetővé teszik a tömegrendezvények megszervezését a biztonsági előírások betartása mellett. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ilyen tömegrendezvények, főleg beltéren, nem kockázatosak.”

 

A városvezetés kiemelte, hogy ezért szükséges a lakosság ésszerű hozzáállása az egyre romló helyzetben, főleg az olyan helyzetekben, ahol alkohol is előfordul. Ezzel annak a városi képviselőnek az esetére céloztak, aki vírusfertőzést kapott, „utazási anamnézise” szerint pedig minden este más és más pozsonyi szórakozóhelyen töltötte idejét.

 

Korlátozások a nyugdíjasotthonokban

 

A város megerősíti információs-megelőző kampányát az idősebb lakosság körében. A város fenntartása alá tartozó szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben legkésőbb szeptember 2-től átmenetileg szigorításokat vezetnek be. Négy nyugdíjasotthonban, melyekben főleg gyenge egészségi állapotú, krónikus betegek élnek, korlátozzák a látogatást.

 

Javítják az érintett nyugdíjasotthonok technikai felszereltségét (tabletek, számítógépek), hogy a családok tudják tartani a kapcsolatot a bentlakókkal.

 

A tervezett korlátozásokról bővebben itt olvashat.

 

A korlátozások a magisztrátust is érintik. A következő napokban változtatásokat eszközölnek a fogadóórákban, törlik a konferenciákon, szemináriumokon való részvételt.

 

bratislava.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!