Nyitókép: MTI/Komka Péter

 

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9 000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

 

Az iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom – közte többszáz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját megköszönve a szülők felelős és helyes döntését, hiszen külhonban a magyar iskolaválasztás záloga a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásának.

 

Augusztus 30-án, vasárnap a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén Szepsiben veszi kezdetét a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket köszöntő ösztöndíjainak és iskolatáskáinak átadása. (2020. augusztus 30., vasárnap 10:30; Szepsi Római Katolikus Templom)

 

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3 600, Kárpátalján közel 2 000, Vajdaságban 1 300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2 000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

 

Sajnos a járványveszély nem múlt el. Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság irányába július eleje óta a határok lezáródtak. Szeptembertől a felvidéki magyarokat is fizikai határ választja el Magyarországtól. Számos bizonytalanság övezi a tanévet a Kárpát-medencében, ugyanakkor a Rákóczi Szövetség mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, hogy ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!