Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A szúnyogok ismét a nyugat-szlovákiai polgárok rémálmává váltak. Az esti órákban a zümmögő szúnyogok nemcsak a pozsonyiak, de a környékbeliek életét is megkeserítik.

 

A szakemberek szerint az elmúlt hat évhez képest a tavalyi évben is nagyon rossz volt a helyzet, de az idei év a tavalyit is túlszárnyalja. Mindezért a kiadós esőzések és a megáradt folyók a felelősek.

 

 hirdetes_810x300  

Az esti pozsonyi séták a lakosok számára az utóbbi időben elviselhetetlenné váltak. A Duna környékén minőségi rovarirtó nélkül nehezen lehet kibírni, de még ez sem garantál száz százalékos védelmet a kellemetlen, zümmögő rovarok ellen.

 

Tenyészhely mindenhol van

 

Nasir Jalili parazitológus szerint – aki már 40 éve foglalkozik szúnyogkutatással – Pozsony város úgy járt el a szúnyoglárvák ellen, ahogyan kellett. A BTI biológiai készítményt ugyanis a júniusi és az augusztusi áradások után alkalmazták a szúnyogok tenyészhelyeinek megsemmisítésére. A szúnyogirtás azonban nem jelenti azt, hogy minden tenyészhely elpusztul.

 

 „A szúnyogok nemcsak a vízfolyásokban élnek, hanem az erdőkben és a fák odvaiban, üregeiben is, ahol megáll a víz. Ezenkívül a szúnyoglárvák a magánterületeken lévő hordókban és temetőkben található vázákban is képesek kikelni “

 

– magyarázta a szakember.

 

A parazitológus szerint ezek olyan helyek, amelyeket képtelenség ellenőrizni, és ahonnan szúnyogok százezrei kelnek ki. A szakember továbbá azt is kiemelte, hogy a BTI biológiai készítményt nem használhatják mindenhol. A vízben ugyanis nemcsak a szúnyoglárvákat pusztítja el, de más élőlények lárváira is negatív hatással van.

 

Jalili szerint a szúnyogok túlszaporodásának megfékezésében az egyszerű emberek is segíthetnek, mégpedig azzal, hogy nem fognak az udvarukon állott vizet tárolni hordókban vagy más tárolókban.

 

Az, hogy mikor szabadulunk meg a kellemetlen rovaroktól, az időjárástól függ. A legideálisabb az lenne, ha szárazság jönne. Viszont egy újabb áradás további inváziót hozhat magával.

 

A parazitológus szerint a hazai szúnyogirtás egyik további problémája abban lakozik, hogy Szlovákiában a BTI készítményt nem lehet légi úton használni, csak a szárazföldön, ami csökkenheti a szer hatását. Ezenkívül az anyagot nem lehet a háztartásokba szállítani, így a magánterületeken nagyon nehéz megoldani a szúnyogirtást.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!