Nyitókép: pxhere.com

 

Készülnek a kürtöskalácsok, színesek az utcák a vásárosoktól, a kocsmákban csapolják a jófajta söröket. Prága történelmi központja feléledt a koronavírus-szünet után, visszatértek az utcákra a turisták.

 

A cseheknek már csak emlék, mikor a külföldi nézelődők kerülgetése nélkül juthattak át a Károly hídon. A Lidové noviny szerint a prágaiak maguk is csodálkoznak azon, hogy milyen gyorsasággal és mekkora tömegben tértek vissza a cseh fővárosba a turisták.

 

A vendéglátók kétség kívül örülnek annak, hogy nem állnak üresen a szobák, asztalok.

 

 hirdetes_810x300  

„Vendégekből már elég van, de még nem vagyunk a régi forgalomnál”

 

nyilatkozta a Lidovky.cz-nek egy pincér.

 

A pandémia kezdete után Prága központjában a cseh pénztárcákhoz igazították a kocsmák és vendéglők az árakat, a turisták visszatértével azonban az árak is visszakúsznak a régebbi magasságokba. És bár már nem sivárak az utcák, Prágából még mindig hiányoznak az ázsiai turisták – a konkurencia túl nagy, a vendégekért pedig agresszív harc folyik.

 

A jelek szerint főleg a németek és oroszok tértek vissza Prágába és lengyelekből sincs már akkora hiány. Helyenként spanyolokat is lehet hallani, de a vendéglátósok szerint eléggé ritkán találkoznak velük.

 

A cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2020-as év 2. negyedévében csak kevesebb mint 138 ezer vendég érkezett. A fővárosban a pandémia miatt áprilistól júniusig több mint 93 %-kal kevesebb turista érkezett, mint az előző év ugyanezen időszakában. A turizmus zuhanását csak a cseh turisták tudták némileg enyhíteni, akiket a prágai vendéglősök átmeneti árengedményekkel igyekeztek bevonzani.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!