Nyitókép: körkép.sk/KL/illusztráció

 

Kedden 0:00 órától teljesen lezárják a Medve-Vámosszabadi határátkelőt, a Magyarországra igyekvők csak hat másik átkelőt használhatnak majd.

 

A szlovákiai rendőrség közlése szerint szeptember 1-jétől az új magyar járványügyi intézkedések értelmében külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be Magyarországra. Új információ, hogy a medvei átkelőt nem lehet majd használni,

 

Magyarország irányába Komáromnál, Párkánynál, Rajkánál, Ipolyságnál, Sajószentkirálynál és Miglécnél lehet átlépni a szlovák-magyar határt.

 

  hirdetes_300x300   

A magyar-szlovák határtól legfeljebb harminc kilométerre élő ingázó munkavállalók továbbra is járhatnak munkába Magyarországra a határátkelőtől számított 30 kilométeres sávba, de 24 órán belül el kell hagyniuk az országot. A 24 órás feltétel oda vissza érvényes, tehát a Magyarországon élő, de Szlovákiában dolgozó ingázókra is.

 

Elég egyértelmű, hogy a Dunaszerdahelyi járás keletebbi felében élő, de például Győrben dolgozóknak kerülniük kell Komárom vagy Rajka irányába, ami nem kevés többletkilométert és időveszteséget jelent.

 

A Magyarországon keresztül külföldi kirándulásból Szlovákiába hazatérők átutazhatnak Magyarországon, amennyiben belépéskor alávetik magukat az egészségügyi gyorsvizsgálatnak, és 24 órán belül elhagyják az ország területét. Belépéskor igazolni kell az úti célt, csak a megadott útvonalakon közlekedhetnek és csak a megadott helyeken állhatnak meg.

 

Forrás: Polícia SR

 

Alább a magyar rendőrség közleményét közöljük azzal a kiegészítéssel, hogy jelenleg Szlovákia még zöld besorolású országnak számít a magyar hatóságok szemében. A sárga és vörös besorolásnál már jóval szigorúbb eljáráson esnének át a határátlépők.

 

Korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül:

 

  • a teherforgalomban történő határátlépés során;
  • a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek;
  • a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell);
  • aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

 

A COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok, illetve az országok egyes közigazgatási területei zöld (alacsony fertőzöttség), sárga (kevésbé súlyos fertőzöttség) és piros (súlyos fertőzöttség) színnel kerülnek besorolásra, az országos tiszti főorvos határozatban közzéteszi a sárga és a piros jelzéssel besorolt országok, illetve az országok egyes közigazgatási területei listáját. Azok az országok, illetve az országok egyes közigazgatási területei, amelyek a határozatban nem kerültek besorolásra, zöld jelzéssel besorolt országnak minősülnek. Ha egy ország sárga, vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tiszti főorvos határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.

 

Ingázók, figyelem! Friss információkat tettek közzé a magyar határzárral kapcsolatban

 

(…)

 

Magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépése

 

  1. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban zöld jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha a Magyarország területén tartózkodó személy a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.
  2. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban sárga jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be. Akinél az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
  3. Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről nem léphet be.
  4. Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a belépésre jelentkező személy a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

 

A teljes határozat ide kattintva tekinthető meg.

 

KORONAVÍRUS: MAĎARSKO UZATVÁRA SVOJE HRANICE + INFO PRE PENDLEROV, AK IDETE NA SLOVENSKO Z UKRAJINY, MUSÍTE SA…

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Monday, August 31, 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!