Tradície miešania zložiek, tajomstvá ich výroby, prevzali od obyvateľov Mezopotámie, čím dali aromatickým olejom mystický význam. Je známe, že nielen muži boli parfuméri – v II. tisícročí pred naším letopočtom, istá Tapputi sa stala slávnou svojimi dielami, že o nej písali na klinopisných tabuľkách.

 

V chrámoch veriaci používali éterické oleje získané metódou lisovania:

 

  •  rozdrvené rastliny boli  naplnené vodou; 
  •  na povrchu vody sa vytvoril  olejový film, ktorý bol zhromaždený a uložený až do sviatkou. 

 

  hirdetes_300x300   

 

Podobné výrobné metódy sa v priemysle vôní používajú dodnes. Ceny dámskych parfumov s prírodnými ingredienciami sú oveľa vyššie. Je známe, že grécke ženy vnímajú každý pach ako symbol božstva. Ženy v Ríme boli preslávené plytvaním voňavými kompozíciami a v byzantskom období používali ženský  https://makeup.sk/categorys/324237/ iba ušľachtilé osoby. Cisárovná Zoe ich nielen milovala, ale bola posadnutá tvorbou orientálnych umeleckých diel a z miestnosti urobila laboratórium.

 

Tento priemysel horlivo bránili arabskí filozofi a vedci. Výrazne ovplyvnil rozvoj priemyslu, objavil liečivé vlastnosti viaczložkových zmesí.

 

Európania prijali lásku od orientálnych dám k aromaterapii a začali so sebou nosiť vonné látky. Ich cena bola vysoká, a každá zložka bola považovaná za poklad. Pre svoje obľúbené komponenty vymysleli pomander – šperky zo zlata alebo striebra v podobe gule na retiazke, ruženca. Doplnok bol naplnený ambrou, pižmom, živicami, sušenými kvetmi, korením.

 

Tekutý dámsky parfum sa objavili v XIV storočí. Spočiatku sa používal iba na neutralizáciu vône kože – nanášal sa na rukavice, tašky, klobúky a ďalšie doplnky. Na uspokojenie dopytu, podnikatelia vysadili kvetinové plantáže v Grasse a Montpellier a v okolí založili továrne.

 

 

Svetové majstrovské diela

 

Známe spoločnosti vydávajú každú sezónu nové parfumy pre ženy, ale nemôžu zopakovať úspech bestsellerov. Na základe recenzii od odborníkov a zákazníkov bol vytvorený zoznam produktov, ktoré sú vždy aktuálne:

 

  •  Chanel N5; 
  •  Dior J`Adore;  
  •  Guerlain Shalimar;  
  •  Yves Saint Laurent Opium;  
  • Kenzo  Leau par Kenzo.  

 

Zákaz používania určitých zložiek v dámskych parfémoch viedol k nútenému preformulovaniu dlho milovaných kompozícií. Mnohí začali znieť tichšie, čo vyvolalo pobúrenie fanúšikov a rozsiahlu kritiku medzinárodného združenia IFRA. Výrobcovia sa snažia rehabilitovať: aktívne vyvíjajú nove parfumy a sľubujú rozšírenie voňavých línií.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!