Lelkesen várták a helyiek a pillanatot, hogy szívüket átjárja az új harangszó…

 

 

Feketényék község templomkertjében örömmel gyűltek össze a helyiek és környékbéliek. Nyitott szívvel várták az eseményt, melyen felszentelték a Szűz Mária tiszteletére épült templom új harangját.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az ünneplőbe öltözött helyiek áhítattal hallgatták a szavakat. Szlávik Antal atya köszöntőjében hangsúlyozta, hogy míg az orgona hangja a templom falai között Isten örömhírét „hangoztatja,” addig a harangszó Isten kegyelmét hirdeti, s egyfajta „üzenet” az embereknek.

 

 

A szeptember 5-i rendezvény felemelő pillanata Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynökének volt köszönhető. Elmondta, hogy a feketenyéki templomba kerülő új harang alkalmat ad Isten magasztalásra. Hangsúlyozta, hogy „a harangok összefüggenek Isten népének életével, hangjuk jelzi az imádság idejét, összegyűjti a népet a liturgikus cselekmény végzésére, figyelmezteti a híveket a fontosabb eseményre, amelyeket az egyháznak ezt a közösségét, az egyes híveket, örvendetesen vagy fájdalmasan érinti.”

 

 

Kiss Róbert atya kiemelte, hogy „amikor majd halljuk a harangokat, emlékezzünk arra, hogy egy család vagyunk, és szavukra hallgatva gyűljünk össze és mutassuk ki Krisztusban való egységünket.”

 

 

A templomajtó előtti isteni dicsőítést a felszentelés felemelő pillanatai követték. A megjelentek a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynökének biztatására hálaadással emelték fel szívüket Istenhez: „Az imádság segítsen bennünket, hogy szívünket mindig Isten felé irányítsuk és szívesen fogadjuk Isten szavát, és engedjük meg Istennek, hogy az ő kegyelmével alakítsa a mi életünket.” Az ünneplők együtt énekelték a Mindenhatóhoz, „Gyűjtsd össze egyházad minden nemzetből!”

 

 

A szertartás után az újonnan megszentelt, Gombos Miklós harangöntő által készített nagy harang hangját Szlávik Antal és Kiss Róbert atyák szólaltatták meg. A harangszó hálaérzettel és boldogsággal töltötte el a jelenlévők szívét. Volt, akinek örömkönny is kiscsordult a szemeiből…

 

 

 

Csady Zsuzsanna polgármester meghatódva, s boldogan vett részt a rendezvényen. A közösségi összefogásnak köszönhető harang megszólaltatását szentmise követte a helyi templomban. Szentbeszédet a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke tartott. Arról beszélt, hogy bár a nyár véget ért, zajlanak a betakarítási munkálatok, miközben tudatosítjuk, hogy a gazdálkodás során emberi munkára van/volt szükség. Egy ember mindent megtesz annak érdekében, hogy a természet erejét a saját szolgálatára állítsa. Törekedjünk arra, hogy ez a munka áldásban is részesüljön. „Ahogyan mi termést várunk a földtől, tőlünk, emberektől is termést vár a jó Isten!”  – e szavakkal vont párhuzamot Kiss Róbert a termelés és az életünk között, amit a Mindenható figyelemmel kísér.

 

 

Beszélt arról is, hogy a tanulás nemcsak az iskolában zajlik, hiszen a hívek, érdeklődők a megnyugvás, hálaadás mellett tanulni is járnak a szentmisékre. „Itt tanuljuk meg, mit is jelent igazán embernek lenni, itt ismerjük meg, hogy Isten mekkora szeretettel van irántunk…”

 

 

A „csengettyű anyjáról” úgy szólt, azok a szentmiséket ékesítő harangok „Isten magasztalására hívó külső eszközök. Bennünket is hívnak, gyertek, hogy együtt dicsőítsük az Urat! A harangok méltóságteljes zúgásukkal Istenre mutatnak…”

 

 

A kanonok rámutatott, hogy míg a templomban történő dolgok ott maradnak a falak között, addig a harangszó annak a fülébe is eljut, aki nincs jelen a templomban. Arra buzdított mindenkit, hogy éljük örömmel életünket, s ne hagyjuk, hogy a sikertelenség, a gond és a küzdelmek kiöljék szívünkből az örömet! „S igyekezzünk, hogy közösségeinkben ne legyenek reményvesztett emberek!” – fogalmazott.

 

 

Kiss Róbert szentbeszédét a következő szavakkal zárta: Jézus Krisztus arra indít bennünket, hogy lépjünk ki az önzőség falai közül, legyünk az öröm hordozói, a szeretet cselekedeteinek gyakorlói.

 

 

Feketenyék községben Isten áldását kérték a lélekemelő eseményen. A szemet gyönyörködtető látványosságra, a harang templomtoronyba való felemelésére egy másik időpontban kerül majd sor.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!