Nyitókép: Emilio Morenatti/AP

 

Az alap- és a középiskolák mellett szeptembertől az egyetemeken is megkezdődik a tanítás. A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére az egyetemek többségén szeptember 21-én indul a téli szemeszter.

 

Kérdés-felelet formában a SME összegyűjtötte többek között azokat az információkat, hogy milyen óvintézkedéseket fognak bevezetni az egyetemek a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, és miként fognak viszonyulni a külföldről érkező diákokhoz.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyetemeken idén milyen formában kezdődik meg a tanítás?

 

Az egyetemek többsége a téli szemeszter idején kombinált módon fog oktatni, ami annyit jelent, hogy az online és a jelenléti oktatást is alkalmazni fogják, ugyanis az előadásokon maximum 50 diák vehet részt.

 

Karin Fedorová, a pozsonyi Comenius Egyetem szóvivője szerint különbség van aközött, hogy egy tantárgyat 15 vagy 115 diák látogat. Más óvintézkedések fognak vonatkozni a stabil csoportokra, és más szabályok fognak vonatkozni azoknak a tantárgyaknak az oktatására, amelyeken naponta több csoport keveredik.

 

Milyen szabályokat kell betartaniuk az alkalmazottaknak és a diákoknak?

 

Az alkalmazottaknak és a diákoknak is kötelező a maszkviselés az egyetem belső helyiségeiben, ezenkívül az épületbe való belépéskor fertőtleníteniük kell a kezüket, és be kell tartaniuk a biztonságos távolságtartást.

 

Amennyiben az előadáson több mint 50 embernek kell részt vennie, tanácsos az előadóterem kapacitásának felét használni, a diákokat pedig sakktáblaszerűen kell leültetni. Ha valakinél a koronavírus tünetei jelentkeznek, vagy igazoltan COVID-19-e van, akkor az egyetemet azonnal tájékoztatnia kell róla.

 

Milyen szabályok vonatkoznak a külföldi diákokra?

 

Azoknak a külföldi diákoknak, akik rizikós országból érkeznek, még az országba való belépésükkor negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük az érkezési országukból.

 

Szlovákiába való megérkezésükkor legalább öt napig otthoni karanténba kell vonulniuk. Legkésőbb az ötödik nap másodszor is le kell magukat teszteltetniük. Amennyiben a tesztjük pozitív lesz, továbbra is karanténban kell maradniuk, a további tennivalókat pedig az egészségügyi állapota alapján határozzák meg.

 

A zöld országból érkező külföldi diákoknak nem kell az országba való belépés előtt tesztet csináltatniuk.

 

Milyen az egyetemek számára készített COVID-szemafor?

 

Ez a szemafor azokat az alapvető óvintézkedéseket és az egyetemek működésének feltételei tartalmazza a koronajárvány ideje alatt. Ennek a szemafornak is három szintje van: zöld, narancssárga és piros.

 

Mikor van egyetem zöld fázisban?

 

Akkor, amikor az iskolából vagy annak részében nincs koronavírus-gyanús és koronavírus-fertőzött személy.

 

Mikor kerül az egyetem narancssárga fázisba?

 

A COVID-szemafor akkor vált narancssárgára, amikor az egyetem diákjánál vagy alkalmazottjánál fellépett a koronavírus gyanúja. Ezt az információt bejelentik az egyes karoknak vagy az egyetem más szubjektumainak, egyúttal az egyetem betartja a zöld fázisban bevezetett összes korlátozást.

 

Amennyiben az egyetem diákja koronavírus-gyanús, akkor a negatív tesztek eredményéig kizárják a jelenléti oktatásból. A vele kapcsolatba kerülő diákoknak szintén tilos a jelenléti oktatáson való részvétel, de tesztelést nem kell abszolválniuk.

 

Amennyiben a teszt eredménye pozitív, minden jelenléti oktatásról kizárt diák online módon folytatja az tanulást. A további lépésről a Regionális Közegészségügyi Hivatal dönt.

 

Mikor kerül az egyetem piros fázisba?

 

Az egyetem COVID-szemafora akkor kerül piros fázisba, amikor kettőnél több diáknak vagy alkalmazottnak pozitív a koronavírus-tesztje. Ilyen helyzetben az egyetemnek továbbra is kötelezően be kell tartania a zöld és a narancssárga fázisban hozott óvintézkedéseket.

 

A pozitívan tesztelt diákok, alkalmazottak és velük kapcsolatba kerülő személyek szigorúan karanténba vonulnak, és egészen a regionális higiénikusok vagy az általános orvos döntéséig ott is maradnak.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!