Nyitókép forrása: usatoday.com

 

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén tomboló erdőtüzek miatt a térség levegőminősége vészesen közelít a veszélyességi határhoz. Seattle és Portland városai az elmúlt héten a világ leginkább légszennyezett városaivá léptek elő. A politikusok klímaváltozás elleni harcot hirdettek – írja a Bloomberg hírügynökség.

 

A rekordkiterjedést elérő nyugati parti tűzvészek Kalifornia államban 3,1 millió, Washington és Oregon államban 1,4 millió hektárt taroltak le eddig. Az anyagi kár eddig 50 milliárd dollárra tehető. A tüzeknek húsz igazolt halálos áldozata van, Oregon államban 40 ezer embert már evakuáltak, és tovább félmillió kitelepítését készítik elő.

 

A természeti (?) katasztrófát a döntéshozók többsége a klímaváltozás számlájára írja, és felszólították a szövetségi kormányt, hogy hozza előbbre a 2045-re tervezett „100 százalékban tiszta energiára” való áttérés határidejét. Mivelhogy a körülmények arra utalnak, 25 múlva már túl késő lesz.

 hirdetes_400x285  

 

Az oregoni Eugene városában a levegőszennyezettség szintje elérte az USA Környezetvédelmi Ügynöksége által megszabott felső határt. Pénteken pedig bejelentették, hogy Portland és Seattle városainak levegőminősége a legrosszabb a világon.

 

Kaliforniában sem jobb a helyzet. Az állam történetének 20 legpusztítóbb tűzvészéből 5 2020-ban történt (és még nincs vége az évnek). A hét elején nagy területen kellett átmenetileg leállítani az áramellátó rendszert, mert tűz és a viharos erejű szél tetemes kárt okozott a hálózatban.

 

Megváltást hozó esőre csak Oregon és Washington államban lehet számítani. Az alábbi videó elég látványos képet fest az erdőtüzek füstjének terjedéséről.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!