Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Ha Szlovákia nem támogatná többé államilag és anyagilag az egyházakat, azok anyagi lehetőségei alaposan megcsappannának. A szlovákiai polgárok csak nagyon kis része mondja azt, hogy „saját zsebből” hozzájárulna az egyházak fenntartásához. Egy friss felmérés szerint csak az emberek 5,4 százaléka állítja, hogy „biztosan támogatná” valamelyik egyházat saját pénzéből. 

 

A Focus ügynökség a Markíza televízió megbízásából készített felmérése szerint a válaszadók elsöprő többsége, 77 százaléka válaszolt „inkább nemmel” vagy egyértelmű „nemmel” arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e rendszeresen hozzájárulni egy egyház fenntartásához saját költségére?

 

A felmérés 1022 személy megkérdezésével készült augusztus 26. és szeptember 2. között.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérés a kérdést nemzetiségi viszonylatban is megvizsgálta, aszerint a magyarok 26 százaléka, a szlovákok 19 százaléka támogatná valamelyik egyházat saját költségére.

 

 

Beszédes párthovatartozás

 

A KDH szavazói hajlandók hozzájárulni leginkább, az egyetlen olyan csoport, ahol a válaszadók több mint fele igennel vagy inkább igennel válaszolta meg a kérdést. „Igenek” tekintetében a második helyen a Za ľudí szavazói vannak 41,9 százalékkal.

 

A harmadik helyen az MKP szavazói végeztek, 32,4 százalékuk hajlandó lenne saját forrásaiból hozzájárulni valamelyik egyház fenntartásához.

 

Még a konzervatív OĽANO esetében is csak 22 százaléknyian nyúlnának a zsebükbe az egyházak fenntartásáért. Az ĽSNS esetében ez az arány csak 19 százalék. A baloldali Smer és Hlas esetében a válaszadók 20,9, illetve 21,7 százaléka támogatná az egyházát, ha az állam levenné róla a kezét.

 

Nem meglepő módon az egyházak finanszírozása felé legkevésbé nyitottak a Sme rodina (10,29 százalék), a balliberális Progresívne Slovensko (14,8 százalék), a liberális SaS (16,9 százalék) választói.

 

A legkisebb hajlandóságot az egyházak támogatására a vállalkozók és az egyéni vállalkozók tanúsítottak (13,9 százalék).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!