Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

média

Szalay Zoltán (DenníkN) fennakadt Gombaszögön. Évekig járt a táborba, ma már inkább az Orbán-fóbiát élteti

Megvan Peter Morvay utódja. Szalay Zoltán (ex Új Szó) ezúttal sem hazudtolta meg önmagát a DenníkN-ben.

Nyitókép: GNYT Fb-oldala

 

A Körkép.sk által korábban a szlovákiai magyar újságírás egyik szégyenének nevezett Szalay Zoltán (ex Új Szó) ezúttal sem hazudtolta meg önmagát a DenníkN-ben megjelent cikkében.

 

A Most-Híd egyik szellemi megalkotójaként ismert Kalligramos Szigeti László kegyeltje néhány éve még szervezőként, illetve az Új Szó főszerkesztőjeként vett részt aktívan a Gombaszögi Nyári Táborban. A rendezény akkoriban valóban balliberális elhajlással volt vádolható, hiszen olyan „ikonikus figurák” adták ott egymásnak a kilincset, mint a vegyespárt szellemi keresztapja, Hunčík Péter és Szigeti László, a vadliberális Mészáros András filozófus, korábbi egyetemi tanár, aki Solymos László (Most-Híd) apósa, vagy épp a mindenkori hidas vezetést kiszolgáló túlélőművész, Lovász Attila, a vegyespárthoz közeli, és ideológiailag a magyarországi ellenzékhez húzó Pátria rádió vezetője.

 

Balliberálisok térvesztése

 

Maga Szalay Zoltán többek között 2017-ben, 2014-ben és 2011-ben is részt vett a táborban. 2011-ben speciel akkori kötetének bemutatóján a vegyespárti keresztapa, Bugár Béla tanácsadója, Bajnai Gordon korábbi felvidéki kampányfőnöke, az Új Szó szerkesztőbizottságának egykori elnöke, a Klligrammal csődbe jutott Szigeti László volt a beszélgetőpartnere.

 

szigeti_8_cr
Bajnai Gordon, Szigeti László, Lengyel László – kezet rá. Kép: Hócipő

 

Szalay és a felvidéki néplélektan

 

Szalay terjedelmes írásában, mely hétfőn éjjel jelent meg a DenníkN honlapján, aprólékosan véleményezi a tábor felvidéki néplélektanra gyakorolt hatását. Becsületére legyen mondva, a lábjegyzetben azt is feltünteti, hogy ő maga is aktív résztvevője volt mindennek.

 

Ami most hirtelen zavaró lett számára, hogy a korábbi évek megalapozott, jobbról érkező kritikái következtében a tábor változtatott addigi irányultságán, és immár közelebb áll a magyar kormányzat nemzetpolitikai céljaihoz. Ez pedig megbocsájthatatlan egyeseknek. Ennek tudható be a DenníkN-es riport elfogultsága.

 

szalay
Szalay Zoltán amíg a Most-Híd hatalmon volt, őket szolgálta az Új Szóban és a Kormányhivatalban. Kép: Körkép.sk

 

Amíg a Most-Híd egykori kiszolgálója és társai határozták meg az ideológiát, értékrendet, addig a tábor szerintük „semleges platformú“, tehát rendben volt. Amint kiestek a pixisből, minden változott. Jó példa erre a Pátria rádió és a tábor közti tavalyi konfliktus, mely szintén az ellentétes politikai érdekekre vezethető vissza.

 

Szalaynak így már gondot okoz, hogy a magyar kormány támogatja a fesztivált, hogy nőtt a fideszes résztvevők száma. A cikk azzal is megvádolja a tábor szervezőit, hogy a budapesti hátszélért cserébe ideológiai lojalitást nyújtanak, ami egyeseket – szerintük – el is tántorít a részvételtől. Az írásban megszólaltatott egyik rendszeres programszervező mindenesetre cáfolta ezeket a vádakat.

 

A Szalay által megfogalmazott abszurd vádak tudatos félelmet, előítéletet keltenek a szlovák olvasóban. Nehezményezi például a helyszínen fellelhető nemzeti szimbólumok tárházát, a kopjafaerdő, a felvidék zászló, vagy a Trianon 100 emlékmű és az abban elhelyezett, felvidéki településekről összegyűjtött termőföld szimbolikáját.

 

A képen a következők lehetnek: 4 ember, égbolt, gyermek, esküvő, felhő és túra/szabadtéri
Revizionista jelkép? Kép: GNYT Fb-oldala

 

A Szalay által megszólaltatott, korábban a Népszabadság vagy épp az Index melletti kiállást is jegyző Csanda Máté művészettörténész, kurátor szerint a táborban felállított ereklyés zászlótartónak egyenesen revizionista üzenete van. Bármelyik Matica slovenskás megtapsolhatná Csanda másik állítását, miszerint a zászlótartón lengő felvidék zászló is problémás.

 

„Nyugtalanít, hogy a nemzet és a szülőföld kapcsolata ilyen naturalizált, szakrális, esszenciális módon van ábrázolva. Úgy gondolom, hogy az ilyen szimbólumokkal nagyon óvatosan kell bánni, mert kockázatosak, és a múltban már nagyon csúnya útra vittek,“

 

– nyilatkozta Csanda.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, cipők és túra/szabadtéri, , szöveg, amely így szól: „Felvidék földje 2020 június”
Egyes magyarok szerint nyugtalanító szimbólumok…Kép: GNYT Fb-oldala

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás, égbolt, felhő és túra/szabadtéri
Orosz Örs visszautasította az esetleges Horthysta, revizionista célzatot. Kép forrása: GNYT Fb-oldala

 

Bár az azóta politikai pályára is lépett Orosz Örs a cikkben visszautasította az esetleges Horthysta, revizionista célzatot, az írás elérheti célját a szlovákok körében. A bélyeg fel lett helyezve, a Denník N pedig elégedett lehet: Szalay Zoltán személyében megtalálták a sajnálatos módon nemrég elhunyt, ténykedése okán általunk is jól ismert Peter Morvay méltó utódját.

 

Körkép.sk/KT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 38 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

f.
2020. Sze. 22. 20:19

"A táborban felállított ereklyés zászlótartónak egyenesen revizionista üzenete van" - legyen úgy :) KÖRKÉP.SK

Fehér István
2020. Sze. 23. 06:45

Az áruló az áruló is marad! Ez a fajta nem változik-betegesen magyargyűlölő! Egyetértek a cikk minden szavával!

B, Gy.
2020. Sze. 23. 09:41

A szlovakiai magyar oligarchia bizonyos resze gatolja a magyar osszefogast mert feltik maffia szeru pozicioikat es ezert felaldozzak a tobbseg sorsat.Olyanokkal paktalnak le mint a bohoc magyarorszagi ellenzek.

PGY
2020. Sze. 23. 21:01

Szánalmas figura....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket