Nyitókép forrása: cnbc.com/Járókelők Stockholmban szeptember 19-én. 

 

Svédország vezető járványügyi szakértője továbbra is az az Anders Tegnell, akinek nevével a koroanvírus-járvány legelhibázottabb járványpolitikájának megvalósítását kötik. Tegnellnek több fórumon is bocsánatot kellett kérni tettéért, mivel az ígértekkel ellentétben a svédeket sem kerülte el sok halálesettel járó kór. Sőt, épp ellenkezőleg.

 

Tegnell most új elmélettel állt elő, a lakosság arányában mérve miért jóval magasabb Svédországban a halálesetek száma, mint a szomszédos országokban. A dagens Nyheter nevű svéd lapnak nyilatkozva arról beszél, hogy a gyenge influenzaszezonok növelték a COVID-19 halálos áldozatainak számát.

 

„Amikor télen sok ember hal meg influenzában, a következő nyáron kevesebben halnak meg kánikulában. Ebben az esetben a koronavírus okozta sokak halálát”

 

mondta, majd a gondolatmenetet így folytatta:

 hirdetes_400x285  

 

„Azokban az országokban, ahol az elmúlt két-három évben meglehetősen alacsony volt az influenza mortalitása, ilyen például Svédország, aránytalanul magas volt a COVID-19 okozta halálesetek száma. Ellenben ott, ahol az elmúlt két télen többen haltak meg influenzában, például Norvégiában, a COVID-19 halálozási rátája meglehetősen alacsony maradt”.

 

mondta, hozzátéve, hogy ez csak egy része lehet a teljes magyarázatnak.

 

Ránézve kényelmesebb magyarázat

 

Mindenestre, Tegnellnek érdekében áll, hogy a svéd hivatalos járványpolitika helyett más okokat is meg tudjon nevezni, a szomszédos országokhoz képest miért jóval több a fertőzött és az elhunyt személy.

 

Tegnell javaslatára a svéd döntéshozók a koronavírus-járvány első hullámában még akkor sem hoztak kemény, kötelező érvényű korlátozó intézkedéseket, amikor a többi országban (Olaszországban, Egyesült Királyságban, Spanyolországban) már elszabadult a pokol. A sörözők működtek, az emberek nem hordtak maszkot.

 

Pár hétig úgy tűnt, a svéd modell  működhet, aztán más országokhoz képest jóval gyorsabban kezdett végigsöpörni az országon a járvány. Ma ott tartunk, hogy Svédországban eddig összesen 90 ezer személy fertőződött meg, és 5870 a halálos áldozatok száma, szemben a szomszédos országokkal. Dániában például 27 ezer fertőzést és 641 halálesetet tartanak számon, Norvégiában 13 153 fertőzést és 267 halálesetet.

 

Arányaiban Svédországban 886 fertőzés jut 100 ezer emberre, miközben Dániában csak 418, Norvégiában 242, Finnországban pedig 167.

 

Tegnell korábban a nyájimmunitás kialakulásának elősegítésével is megpróbálta indokolni a korlátozó intézkedések elmaradását. Természetesen, már csak a halálesetek miatt kialakult belpolitikai botrány után.

 

Azt hitték, halhatatlanok – tévedtek. Elbukott a koronavírus elleni harc svéd modellje

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!